Slovenija
27 ogledov

Na leto pet mrtvih, več z okvaro možganov

Plinska peč Shutterstock
Tihi morilec - da ne bi prišlo do najhujšega, namestite alrmno napravo in poskrbite za brezhibno delovanje naprav.

"Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati," ob začetku kurilne sezone opozarjajo na UKC Ljubljana.

V Sloveniji vsako leto zaradi zastrupitve zastrupitve z ogljikovim monoksidom med ogrevanjem stanovanja in vode umre približno 5 ljudi, še veliko več pa jih utrpi trajno okvaro možganov. Oktobra so v UKCL že zdravili nekaj zastrupljenih, dva sta potrebovala hiperbarično zdravljenje.

Ob alarmu takoj zapustimo stanovanje

Ker plina ni možno zaznati, znaki zastrupitve pa so podobni znakom nekaterih drugih bolezni, najhujše lahko preprečimo z namestitvijo alarmne naprave.  Pomembno  je, da imajo alarmne naprave oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. "Ob alarmu za povišan nivo ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači,  ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čimprej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen," opozarjajo na UKC ljubljana.

Komentarjev 1
  • Varnost Doma Trgovina 18:34 21.oktober 2013.

    V stanovanju je priporočljivo imeti nameščene detektorje monoksida.V kolikor jih imamo,jih je potrebno testirati z sprejem DETECTAGAS.več si preberite na povezavi http://www.varnost-doma.eu/