Slovenija
22 ogledov

Na leto umre 680 delavcev

Največ primerov bolniške odsotnosti, nad 70 odstotki vseh, je posledica bolezni Žurnal24 main
Svetovni dan zdravja in varnosti pri delu, 28. april, se letos osredotoča na problematiko poklicnih bolezni. Te so na prvem mestu med vzroki za smrtne primere, ki so povezani z delom.

"To pomeni, da je zaradi poklicnih bolezni povprečno več kot 5000 smrtnih primerov na dan," navaja Mednarodna organizacija dela (ILO). "To je nesprejemljivo," opozarja.

Poklicne bolezni in njihovo evidentiranje so velik problem tudi v Sloveniji. Kot opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, v Sloveniji ne zbiramo podatkov o poklicnih boleznih, zato lahko delodajalci in predstavniki vlade trdijo, da teh bolezni v državi ni. "Če ne vemo, kje nastajajo poklicne bolezni, jih tudi ne moremo preprečevati," poudarjajo.

Izpostavljajo zdravniške preglede delavcev, ki jih plačajo delodajalci. Pooblaščeni zdravnik delodajalca je z njim v neposrednem pogodbenem razmerju, delodajalci pa nimajo interesa, da bi na pregledih odkrivali bolezni. Glede na to ne spremljamo niti sumov poklicnih bolezni, če pa se sum že postavi, v Sloveniji ni pooblaščene institucije za potrjevanje teh bolezni. Edina izjema so azbestne bolezni, navajajo v zvezi. Prepričani so, da brez finančne neodvisnosti specialistov medicine dela ne bo koraka naprej.

Za posledicami poklicnih bolezni naj bi v Sloveniji po oceni zveze letno umrlo okoli 680 delavcev.

Po podatkih inšpektorata za delo je lani na delovnem mestu umrlo 21 slovenskih delavcev. Štirje med njimi so umrli v nezgodah v tujini, kamor jih je delodajalec poslal na delo.

Komentarjev 2
  • dragec 12:05 28.april 2013.

    20 let naši delavci doživljajo stres - razlog obupna politika - politika katero ste slovenci obkrožali na listkih in jim verjeli

  • dd 10:00 28.april 2013.

    Veliko več jih umre zaradi malomarnih in nesposobnih doktorjev. Iz navadnega pregleda-navadne krvne slike, se pač ne ugotovi raznih kroničnih obolelosti. Napr; azbestoze, hormonskih bolezni (ščitnica, nadledvičnice..), raka, obolelost ožilja, za kar je posledica kap, ,....