Slovenija
16 ogledov

Na leto za eno položnico več

Kartica zdravstvenega zavarovanja. Dejan Mijović
Tomaž Gantar. Cilj je, "da se stabilizira zdravstvena blagajna za letos".

Zdravje. Minister za zdravje Tomaž Gantar pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnicah ni dobil zagotovila, da se premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po uveljavitvi vladnega megavarčevalnega zakona ne bodo zvišale. Iz njegovih odgovorov je bilo razbrati, da zavarovalnicam te zahteve ni niti postavil. Dvig premij zavarovalnice utemeljujejo s prenosom dela stroškov z obveznega na dopolnilno zavarovanje. Od junija do konca leta naj bi se tako preneslo za skupno okoli 35 milijonov evrov stroškov za različne zdravstvene storitve.

"Razgovor je šel v smeri, da se zavarovalnice obnašajo odgovorno in ne bodo zviševale cen z namenom dodatnih dobičkov ter da se v kratkem preveri tudi, kakšni so dejanski dodatni stroški, ki jih bodo imele zaradi tega prenosa," je po sestanku z vsemi tremi zavarovalnicami povedal Gantar.

Računa, da zvišanje ne bi smelo preseči desetih odstotkov. To pomeni, da bi se premije z okoli 25 zvišale na 27,50 evra (to je za 2,50 evra). Na leto bi tako vsak plačal več kot eno mesečno premijo več. Dvig naj bi se zgodil mesec ali dva po uveljavitvi zakona. Je pa minister poudaril, da gre za začasen ukrep, "da se za letos stabilizira zdravstvena blagajna". Že prihodnje leto bi bila podoba javne zdravstvene blagajne in koncepta zasebnih zavarovalnic, če reforma zdravstva uspe, 
povsem drugačna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.