Slovenija
925 ogledov

Na listi NSi nekdanji Janšev minister

Žiga Turk Saša Despot
Adut stranke NSi za evropske volitve Žiga Turk

Na listi NSi za evropske volitve bo kandidiral tudi dvakratni minister v vladi Janeza Janše, Žiga Turk. Leta 2007 ga je za ministra brez listnice predlagal Janša, nato je 2011 kandidiral na listi SDS in postal minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport.

vlada na Ptuju, dan stavke | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Še vedno član SDS

Žiga Turk je še vedno član SDS in kot pojasnjuje, iz SDS v tem trenutku ne bo izstopil, saj bi to bilo neetično. "Sem član SDS in tudi povabljen sem bi kot član, mislim, da za NSi to ni bila težava," je dejal na današnji novinarski konferenci. 

Turk: V tem trenutku najbolj potrebujemo alternativo v političnem prostoru

"Vesel sem, da so uspešni posamezniki iz civilno družbene sfere na listi NSi za evropske volitve. Dr. Žiga Turk je zagotovo tak posameznik, intelektualec in strokovnjak. Ponosni smo dr. Turk, da ste na naši listi." je na posebni novinarski konferenci, kjer je predstavil aduta svoje stranke, dejal predsednik NSi

"Na tej listi kandidiram, ker želim podpreti Novo Slovenija, saj je stranka, ki prinaša alternativo v slovenski politični prostor. Prav to v tem trenutku najbolj potrebujemo," pa je dejal Turk. 

Žiga Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Nosilka liste bo sicer poslanka Ljudmila Novak, sedanji poslanec Lojze Peterle pa bo, kljub njegovemu nestrinjaju, na listi šele tretji. Za mesto poslanca v Evropskem parlamentu pa se potegujejo še Jožef Horvat, Iva Dimic, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc. Ime osmega kandidata v NSi še skrivajo, se pa po poročanju STA v tem kontekstu omenja direktor Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in nekdanji minister za obrambo Franci Demšar. 

Projekcije NSi sicer slabo kažejo. Medtem, ko ima NSi v Evropskem parlamentu trenutno Lojzeta Peterleta pa bi glede na zadnje ankete NSi ostala brez svojega poslanca.   

Še nič znanega o listah SDS in Desus

Bolje kaže SDS, ki naj bi v EP imela vsaj dva poslanca. SDS liste še ni predstavila, kandidate naj bi potrjevali po 15. marcu, pravijo na stranki. SDS bo kot prvo na listi najverjetneje postavil sedanjo poslanko Romano Tomc, nekdanjo predsedniško kandidatko, ali Milana Zvera, ki ravno danes v Mariboru predstavlja svojo knjigo 30 let zvestobe Sloveniji. 

SMC in SAB dogovor o skupnem nastopu na volitvah, ki sta ga napovedali po tem, ko sta od LMŠ prejeli košarico, ni uspel. SMC bo svojo listo predstavila 21. marca, vse manj pa je možnosti, da bi na njej nastopila sedanja evropska komisarka Violeta Bulc. 

V Desusu, kjer so nam prejšnji teden potrdili, da so odprti za morebitno sodelovanje z Igorjem Šoltesom, na naše klice ne odgovarjajo več. LMŠ je na čelo svoje liste postavil novinarko Ireno Jovevo, nekdanja novinarka Tanja Fajon bo prva na listi SD. Gregor Preac, prav tako novinar, bo prvi na listi Jelinčičeve SNS.  Nosilka liste Levica bo Violeta Tomc. 

 

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:39 08.marec 2019.

    Žiga Turk ali Žiga Janičar ?