Slovenija
18 ogledov

Na Ljubljanskem gradu pripravljeni na teroristični napad

vaja reševanje gasilci evakuacija Ljubljanski grad napad
1/11
Saša Despot
Na Ljubljanskem gradu je danes potekala vaja evakuacije, gašenja in reševanja. V scenariju je bil tudi teroristični napad na grad.

Na Ljubljanskem gradu se je ob 8. uri začela vaja evakuacije, gašenja in reševanja. Scenarij vaje je predvideval tudi teroristični napad na grad, in sicer da je skupina skrajnežev na več mest postavila eksploziv, ki se aktivira v časovnih presledkih. Zaradi eksplozije pride do požarov in poškodb ljudi, so pojasnili v javnem zavodu Ljubljanski grad.

Zapisali so, da je Ljubljanski grad najbolj obiskana turistična točka v prestolnici, zato je še posebej pomembno, da v čim bolj realnem okolju preverijo pripravljenost za izvedbo evakuacije zaposlenih in obiskovalcev v primeru požara ali druge nesreče.

Na vaji 60 gasilcev

Med vajo, ki je trajala do 10. ure, so prikazali reševanje z višine s pomočjo vrvne tehnike, reševanje po lestvi, gašenje požara in preiskovanje prostorov. Scenarij je med drugim predvideval tudi, da je na nekaterih delih gradu zaradi požarov evakuacija onemogočena ter da nekaj oseb ostane ujetih. Vaje se je udeležilo 60 gasilcev, med njimi tudi Gasilska brigada Ljubljana, so sporočili z Ljubljanskega gradu.

Vodja službe za tehnične zadeve na Ljubljanskem gradu Stane Miklavec je za STA povedal, da na gradu usposobljenost reševanja in evakuacije preverjajo enkrat letno, kar je opredeljeno tudi v njihovi strategiji. Po njegovih besedah se na gradu sestajajo tudi različne delegacije in ministrstva, zato morajo še posebej poskrbeti, da sta reševanje in evakuacija pod nadzorom ter da so za to usposobljeni.

Prvič v takšnem obsegu

Vaje v takšnem obsegu do sedaj po besedah Miklavca še niso izvedli. Enkrat letno se zberejo z namenom predstavitve točk zbiranja in evakuacijskih poti, vaje reševanja pa izvajajo tudi na tirni vzpenjači, ki vozi na grad. Povedal je, da sta Gasilsko društvo Ljubljana mesto in Gasilska brigada Ljubljana za reševanje z vzpenjače zelo dobro usposobljena.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 21:54 10.november 2013.

    Da ni to priprava obrambe pred "jurišem na Zokija"? Režimov, kot ga ima trenutno Slovenija je po izkušnjah bolj strah notranjega sovražnika, čeprav ga s pomočjo ZZB NOVJ išče v tujini.

  • dragec 14:19 10.november 2013.

    če so oni pripravljeni, potem sem jazz.......???'