Slovenija
5087 ogledov

Na ljubljanskem maratonu padel rekord proge!

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton
1/49
Anže Petkovšek Volkswagen 23. Ljubljanski maraton
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je dosegel tisto, kar so si organizatorji zelo želeli!

Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je z rekordom proge zmagal na 23. ljubljanskem maratonu v teku na 42 km. S časom dveh ur, štirih minut in 58 sekund je krepko izboljšal prejšnji rekord rojaka Limeniha Getachewa iz leta 2015 (2:08:19), poroča STA.

Padel je tudi ženski rekord, saj je Kenijka Visiline Jepkesho je zmagala s časom dveh ur, 22 minut in 58 sekund. Izboljšala je prejšnji rekord Kenijke Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009 (2:25:24).

Slovenci slavili na krajših razdaljah

Na 21 kilometrov sta zmagala Rok Puhar in Neja Kršinar. Puhar je tekel uro, sedem minut in 10 sekund, Kršinarjeva pa 1:17:47.

Na 10 kilometrov pa sta slavila Jan Kokalj in Maruša Mišmaš in s tem ubranila lanski zmagi. Kokalj je slavil s časom 31 minut in 45 sekund, Mišmaševa pa s 35:07.

Ljubljanski maraton še poteka, zato so številne ulice še vedno zaprte. Kljub slabemu vremenu je udeležba množična. Prijavljenih je bilo 18.366 tekačev in tekačic iz Slovenije in tujine. 

Veliko ime očitno upravičilo svoj namen

Organizatorji so si za letos postavili tri velike cilje, in sicer želijo dobiti najvišji, zlati znak Mednarodne atletske zveze (Iaaf), lani so dobili srebrnega, ter izboljšati rekorda na 42 km med moškimi in ženskami. Za to so pripeljali nekaj uglednih tujih imen na čelu z Etiopijcem Sisayjem Lemmo, ki je šesti po izidih sezone na svetu ter med dvajseterico vseh časov. Konec januarja je na maratornu v Dubaju tekel še nekoliko hitreje in sicer 2:04:08.

Volkswagen 23. Ljubljanski maraton | Avtor: Anže Petkovšek Volkswagen 23. Ljubljanski maraton Anže Petkovšek

Vseeno pa je njegov dosežek pod 2:05 lep rezultat, ki omogoča, da se Ljubljanski maraton uvrsti med elito "hitrih" maratonov, ki so za udeležence po vsem svetu najbolj atraktivni. Zato si v prihodnjih letih organizatorji obetajo še več udeležencev iz tujine. Prvi ljubljanski maraton je potekal leta 1996, takrat se ga je udeležilo 673 tekačev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 13:21 29.oktober 2018.

    Sem pa že bral komentarje, da je rezultat- rekord fejk- zrežiran..?? A kdo kaj ve.. ?

  • Janez Janezz 18:10 28.oktober 2018.

    Bravo Pahor, v Ljubljano si upaš pred Jankovića s slovensko zastavo. Pa čeprav veš, da Janković dobi diarejo že samo, če pomisli , da bi na ljubljanskem gradu visela slovenska zastava.

  • max 16:56 28.oktober 2018.

    Maraton je uspel in čestitke vsem tekačem. Organizator pa se lahko od sramu in nesposobnosti ugrezne globoko v gnojno jamo, kar se tiče prometne ureditve. Nikjer na cestah nobenih znakov o zaporah, niti o možnosti obvozov. Vsi tisti, ki so ...prikaži več danes prišli v Ljubljano (turisti, naključni potniki, celo domačini in gledalci, so stali v kolonah pred križišči. Zaplankani in samovšečni organizator pač ne dojame, da cel svet ne spremlja dogodkov v vsaki malce večji vasi na Balkanu.