Slovenija
339 ogledov

Na Log pod Mangartom so pozabili

Log pod Mangartom po katastrofi novembra 2010 Žurnal24 main
Sanacija po plazu v Logu pod Mangartom še ni končana. Pa čeprav bo jutri od usodnega plazu, ki je zahteval sedem žrtev, minilo 14 let.

"Za vse, ki so v tej veliki nesreči izgubili kakšnega od svojcev, v teh dneh spomini niso ravno prijetni. Sicer pa občutki vseh prebivalcev Loga pod Mangartom ob obilnem deževju niso ravno prijetni. Vendar gre življenje naprej in tega se zavedamo vsi," pravi predsednik krajevne skupnosti Loga pod Mangartom Igor Černuta.

Jutri bo minilo 14 let, od kar se je pod Stožami sprožil plaz in prizadel štiri kilometre oddaljeni Log pod Mangartom. Umrlo je sedem ljudi, ki se jih bodo spomnili nocoj. Eden največjih plazov v Sloveniji do zdaj je porušil šest stanovanjskih in gospodarskih objektov ter bolj ali manj poškodovanih še 23 objektov v Zgornjem Logu. S porušitvijo dveh mostov je bila prekinjena cestna povezava med Bovcem in Predelom, ki je življenjskega pomena za to območje. Zasuta in delno uničena je bila cesta na Mangart, večja škoda pa je bila storjena tudi na energetskih objektih.

Dvomijo, da bo obnova končana

Čeprav je od katastrofe minilo že toliko let, tamkajšnji prebivalci dvomijo, da bo obnova sploh kdaj končana. Kot pri vse stvareh, se tudi tu zatika pri denarju. "Log je pozabljen, saj je minilo že štirinajst let. Kar je bilo narejenega, je narejeno, mi pa se lahko borimo le še za druge stvari," pravi Černuta.

Potrebovali bi še 8,8 milijona evrov

Na ministrstvu za okolje in prostor bi morali za dokončanje ureditev opredeljenih z lokacijskim načrtom in zmanjšanje ogroženosti na vplivnem območju plazu še dokončno urediti plazišče, Mangartski potok ter strugi Predelice in Koritnice. Zgraditi bi morali tudi brv čez Koritnico v Repešču in brv čez Koritnico pri Matijevcu, vključno z navezovalnima cestama, urediti območje Mangartske planine, cesto v Repešce, vzpostaviti opozorilni sistem in krajinsko urediti prizadeto območje.

Poglavitni razlog, da načrtovane ureditve še niso speljali, je pomanjkanje potrebnih sredstev v državnem proračunu.  Za dokončanje vseh bi namreč potrebovali sredstva v ocenjeni višini 8,8 milijona evrov.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.