Slovenija
34 ogledov

Na Mali tudi slovenski vojaki?

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Pristojna odbora danes o sodelovanju slovenske vojske v misiji EU za usposabljanje oboroženih sil Malija.

Člani odbora za obrambo in zunanjo politiko bodo obravnavali namero o sodelovanju Slovenije v misiji Evropske unije za uposabljanje oboroženih sil Malija.

Mali bo sicer tema današnje mednarodne ministrske konference v Bruslju, o razmerah v tej afriški državi pa bodo razpravljalti tudi na dvodnevnem vrhu EU, ki se bo začel v četrtek in se ga bo udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Malijsko vojsko v boju proti islamistom na severu države že tri tedne podpira francoska vojska, njeno vlogo pa naj bi postopoma prevzele sile Zahodnoafriške gospodarske skupnosti (Ecowas).

Washington in Pariz želita, da afriške sile, ki bodo v Maliju posredovale proti islamistom, čim prej pričnejo delovati pod okriljem Združenih narodov.

Francija pomaga nekdanji koloniji

Mali je bil francoska kolonija do leta 1960. Prve demokratične volitve v državi so bile šele leta 1992 in do marca lani so se oblasti ukvarjale le z uporom puščavskih Tuaregov na severu države. Nato je oblast v državi z udarom prevzela vojska.

Sever države je bil prepuščen samemu sebi oziroma Tuaregom, ki so jih pregnale razne skrajne islamske skupine. Uvedli so šeriatsko pravo ter začeli izvajati javne usmrtitve, javno bičanje in kamenjanje ter uničevati pogansko dediščino pod zaščito UNESCA. Nasilje je s severa Malija pregnalo na stotisoče ljudi.

Francija je posredovala, ker so oboroženi skrajneži sprožili ofenzvo proti jugu. Njeno posredovanje je presenetilo mednarodno javnost, a Francija trdi, da bi padec Malija v roke islamistov pomenil neposredno grožnjo varnosti Evrope.

Komentarjev 4
  • Scott 21:36 05.februar 2013.

    Nihče jih ne sili nikamor,pač pa se sami javijo zaradi res odličnega zaslužka.

  • privat 09:14 05.februar 2013.

    Kaj ni bogi ta črni kontinent?? Bela rasa je storila že preveč " demokratičnih "škod afriki...Naj že enkrat se kitajska umeša ,če rusija ne upa!! Živi in pusti živeti..beli nori človek.

  • dragec 08:11 05.februar 2013.

    Jebi ga, to je cena naše želje po EU in NATU. Sicer, ni res, da je naša prisotnost obvezna. tu se mi bolj "kurčimo" s pošiljanjem par indijancev, češ, mi smo dobri in podobni