Slovenija
48 ogledov

Na malico kot na avtobus

Ključek za evidentiranje šolske malice stane tri evre. Ko otrok šolo zapusti, ga Žurnal24 main
Šolski obroki. Ponekod že predplačila.

Malica. Z zakonom o šolski prehrani (v veljavi je od 1. septembra), ki zahteva obvezno evidentiranje obrokov, je ministrstvo za šolstvo prihranilo skoraj štiri milijone evrov. Delež na malico prijavljenih otrok pa se je zmanjšal le za slabe tri odstotne točke.

"Toda pet odstotkov otrok ob odsotnosti še vedno ne odjavlja malice," je povedal minister Igor Lukšič in opozoril, da je bil delež zavržene hrane prej 13-odstoten.

Brezplačnih ne odjavljajo
Neodjavljene in neprevzete obroke morajo starši plačati v celoti. Kot pravi Lukšič, imajo težave z izterjavo teh stroškov zlasti srednje šole, po njegovih informacijah pa malic ne odjavljajo predvsem dijaki, ki so upravičeni do brezplačnih obrokov.

"Pri nas smo ukinili položnice za nazaj in uvedli ključke, na katere dijaki preprosto nalagajo kredit," nam je povedala Breda Rudel, ravnateljica gimnazije in srednje veterinarske šole v Ljubljani. Po njenih besedah so z rešitvijo zadovoljni vsi; otroci, starši in učitelji, ki jim ni treba ročno vnašati podatkov.

Podobno kot urbana
Če dijak ključek pozabi doma, v kuhinji pove svoje ime, znesek pa ročno vnesejo v evidenco. "Tudi če ključka ni napolnil, bo dobil obrok, saj je dovoljen minus do sedem evrov. Čitalec pa podobno kot na mestnem avtobusu pove, kolikšno je dobroimetje," je še povedala ravnateljica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.