Slovenija
766 ogledov

Na mariborski univerzi za kar 50 milijonov evrov spornih izplačil

Univerza v Mariboru Žurnal24 main
Poročilo o poslovanju fakultet mariborske univerze razkriva prirejanje razpisov, navzkrižje interesov, utajo davkov, navidezna izplačila.

Kar 50 milijonov evrov izplačil na Univerzi v Mariboru naj bi bilo spornih, razkriva poročilo o poslovanju mariborske univerze, ki ga je razkrila Televizija Slovenija. Marca 2017 je na nepravilnosti opozorila revizijska hiša Ernst & Young, zato je takratni rektor univerze Igor Tičar zahteval forenzično preiskavo. 

Preiskava je pokazala, da so nekateri redno zaposleni profesorji ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov evrov naj bi bilo nakazanih tako redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa je šlo na račun z univerzo povezanim dobaviteljem. Opravljen je bil tudi pregled pogodb določnih institucij, ki so bile odvisne od univerze. Številni profesorji so poleg plače od univerze prejemali tudi visoke avtorske honorarje ali pa za univerzo opravljali dela tudi kot zunanji izvajalci. 

Revizorji so opozorili na več stvari, tako na prireranje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila kot službena potovanja za osebne namene. Še preden je lahko Tičar ugotovitve predstavil na upravnem odboru univerze, je moral v pokoj, dokumenti pa so ostali v predalu. 

Zadevo preiskuje tudi policija

Pred kratkim so se dokumenti skrivnostno pojavili na nekaterih elektronskih naslovih. Predsednik komisije za nadzor javnih financ Anže Logar je dopis posredoval vsem resornim institucijam, ministrstvu za šolstvo, računskemu sodišču in policiji, je povedal za Televizijo Slovenija. 

Na univerzi za zdaj molčijo. Zadevo naj bi še ta mesec obravnaval upravni odbor univerze. Sedanji rektor, ki je bil v času preiskave prorektor za finance, je postopkom Tičarja in revizorjev oporekal. Na univerzi naj bi tako sprejeli odločitev, da opravijo pregled revizije, ki ga bo opravil inštitut za poslovodno računovodstvo. 

Kot navaja TV Slovenije, je nekatere ugotovitve revizorjev že obravnavala policija, zdaj pa potek predkazenski postopek. Primer obravnava tudi računsko sodišče. Na ministrstvu za izobraževanje čakajo na poročilo mariborske univerze, ki naj bi ga prejeli do konca meseca. 

Komentarjev 5
  • Avatar tupatam
    tupatam 12:14 21.september 2019.

    Neverjetno,kakšna lopovščina je postala ta Slovenija!!!In pol se čudimo zakaj ne gre narod na ulico? Prav zato,ker je vse "na dohvat ruke",brez kakršnekoli kazni! bruuhhhh

  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:48 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, inn zaslužekk je lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M

  • jakec42 08:14 21.september 2019.

    Največji lopovi so v zdravstvu in šolstvu-cvet intiligence!