Slovenija
187 ogledov

Na masažo in blatno kopel v soline

Lepa Vida
1/10
Suzana Kos
Investicija v turizem na Obali. Od danes je mogoče obiskati Thalasso Spa Lepa Vida.

"Interes je, ciljamo sicer predvsem na hotelske goste iz Portoroža pa potnike s križark ter goste iz Ljubljane in Trsta, ki sta pač dve večji bližnji mesti. Lokacija v krajinskem parku je izjemno zanimiva in lepa, Svilanit je pri nas celo že posnel katalog za svojo kolekcijo za prihodnje leto, zanimanje je tudi za organizacijo raznih večernih dogodkov, kot sta modna revija in gledališki performans," razlaga Klavdij Godnič, direktor podjetja Soline, hčerinske družbe Telekoma.

Zdravilna slanica in blato

Sredi maja so dobili uporabno dovoljenje in odločbo o razglasitvi naravnega zdravilnega sredstva za solinsko blato – fango in slanico. V kompleksu so med drugim tudi bazeni za knajpanje, izvajali bodo različne wellness in thalasso dejavnosti, med drugim terapije s fango (blatnimi) oblogami, namakanje in kopanje v koncentrirani slanici, sončenje ter rekreacijsko kopanje. Načrtujejo pa še aerosolne inhalacije, terapije v slani sobi in slane savne.

Prvi so bili menihi

Terapije so pred stoletji, menda že v 13. stoletju, začeli izvajati menihi v nekdanjem bližnjem benediktinskem samostanu svetega Lovrenca (s solinskim blatom iz bližnjih solin so zdravili bolnike oziroma romarje z vodenico, revmatizmom, skrofulozo, obolenji dihal, kožnimi obolenji, raznimi ranami in celo tiste, ki so bili predebeli), zdravilne lastnosti so menda poznali že tudi rimski vojaki, okoli leta 1880 pa se je z njimi začel "profesionalno" ukvarjati v Portorožu neki avstrijski zdravnik. Na novo pa so začeli odkrivati zdravilne lastnosti solinskega blata in slanih kopeli v začetku 20. stoletja. Za različne terapije, tudi anticelulitne, so ga doslej uporabljali v hotelih v Strunjanu, LifeClass in v Kempinskem v Portorožu.

Najprej k zdravniku

Brez zdravstvenega pregleda zdravilne terapije v Lepi Vidi ne bodo mogoče. V kompleksu je zato tudi priročna ambulanta mlade zdravnice. Ker je dostop do term na prostem mogoč tudi z morja, so se navtični turisti že zanimali, ali bi do njih lahko pripluli kar sami. A to ni mogoče, saj za dostop v krajinski park veljajo posebni pogoji.

Zahteva varuhov je bil salonitna kritina

Lepa Vida so edine terme na prostem pri nas, uredili so jih na nekdaj devastiranem območju Sečoveljskih solin, stojijo na 2.840 pilotih, za objekte iz sibirskega macesna so porabili sto tisoč vijakov, na zahtevo varuhov kulturne dediščine pa so jih morali pokriti s salonitnimi ploščami, ki naj bi bile "tradicionalno kritina" objektov na solinah.

Investicija je narejena skladno z najvišjimi ekološko-tehnološkimi standardi – tako je na primer glavni kopalni bazen edinstven v državi, saj vodo obdelujejo povsem brez kemikalij in dodatkov; vse odpadne vode so ekološko neoporečne in čiste ter ne predstavljajo nobene obremenitve za okolje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.