Slovenija
36 ogledov

Na meji z Avstrijo obvezno izkazovanje identitete

Avstrija meja EPA
Avstrija je začasno opustila izvajanje schengenskih pravil in znova uvedla nadzor na svojih mejah, je avstrijski premier Werner Faymann potrdil za današnjo izdajo časnika Österreich.

Dunaj radikalno spreminja politiko do migrantov in beguncev, je za lokalni medij potrdil avstrijski kancler Werner Faymann. Avstrija je tako na meji uvedla nadzor za vse, ki prečkajo mejo. Z začasno odpravo schengna tako na meji z Avstrijo velja obvezno izkazovanje identitete. Schenegnski sporazum prostega prehoda meje med državami članicami je začasno suspendiran, je potrdil kancler.

Kot poroča Reuters, je nov sistem prehoda avstrijske meje v veljavo stopil včeraj. Na mejo je poslana tudi vojska, ki bo preprečevala nelegalen vstop tujcev, ki v Avstriji ne mislijo zaprositi za azil. 

Naša vlada: nič novega

Na izjave avstrijskega kanclerja so se danes popoldne odzvali tudi v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) in poudarili, da to, da Avstrija uvaja nadzor na svojih mejah, ni nov ukrep, ampak ukrep, ki velja že dlje časa. "Slovenija se bo odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov," poudarjajo. 

Pojasnjujejo še, da lahko Avstrija uvede nadzor na svojih mejah v skladu s schengenskim pravnim redom, če oceni, da so podane okoliščine, ki to opravičujejo (zagotavljanje varnosti v državi), je pa uvedbo takega ukrepa treba napovedati vsem državam članicam in Evropski komisiji, ki tudi nadzira izpolnjevanje pogojev za tak ukrep.

"Celotna EU je pod vprašajem"

"Če EU ne bo uspelo, da zavaruje svoje zunanje meje, bo pod vprašajem celoten schengen. Takrat bo morala vsaka država nadzorovati svoje nacionalne meje," je sicer v pogovoru na spletni strani časnika opozoril avstrijski kancler.

Ob tem je dodal, da je že sedaj v veljavi poostren nadzor nad begunci, ki želijo vstopiti v Avstrijo. "Kdor nima pravice do azila ali pa ne zaprosi za azil, želi pa v Skandinavijo ali drugam, je zavrnjen. V dogovoru z Nemčijo lahko v državo vstopijo tisti, ki imajo pri nas pravico do azila in jih Nemčija ne bo zavrnila," je opozoril Faymann.

“Vse begunce je treba preveriti, ekonomske migrante je treba poslati nazaj v države iz katerih so prišli, " dodaja Fayman.Avstrija je v letošnjem letu na podlagi lažne identitete zavrnila okoli tri tisoč tujcev.

Začetek konca schengna

"Schenhenski sistem lahko, ko bo več držav članic zaprlo svoje meje, v celoti kolapsira," je včeraj napovedal nemški finančni minister Wolfgang Schauble.

"Schengenski sporazum se v izrednih razmerah ni izkazal kot učinkovit. Vendar to ne pomeni de jure popolnega kolapsa schengna. Pomeni, da je to, čemur smo priča, začetek de fakto kolapsa," pa je za Reuters ocenil William Mallinson, pisatelj in nekdanji britanski diplomat. "Če se bo tako nadaljevalo, bo schengen dejansko umrl," je dodal. 

Komentarjev 10
  • blueone 17:15 17.januar 2016.

    A je to tudi napovedal: http://www.vecer.com/clanek/201601046173431

  • dragec 16:55 17.januar 2016.

    JJ pridi na oblast, reši nas.......

  • Janez_53 16:24 17.januar 2016.

    In to je Janez šlogal iz kofeta, steklene krogle ali kart?