Slovenija
26 ogledov

Na meji z Avstrijo spet kontrola

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Avstrija bo med 4. in 9. junijem uvedla začasni nadzor na notranjih schengenskih mejah, med drugim tudi s Slovenijo. Pred odhodom na pot preverite veljavnost svojih dokumentov!

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, bo namreč Avstrija med 7. in 9. junijem 2011 na Dunaju gostila Svetovni ekonomski forum EU: centralna Azija 2011.

"Da bi zagotovila večjo varnost dogodka, bo zato skladno s 23. členom Zakonika o schengenskih mejah uvedla začasni ponovni nadzor na notranjih schengenskih mejah s Slovenijo, Nemčijo, Italijo, Švico, Madžarsko, Češko in Slovaško ter na letališčih," so zapisali na GPU.

Zastoj zaradi papeža

Na policiji zaradi ponovnega nadzora na meji z Avstrijo ne pričakujejo večjih zastojev. Izjema je le mejni prehod Šentilj, kjer v nedeljo, 5. junija 2011, predvsem v popoldanskem času pričakujejo povečanje prometa z možnostjo daljših zastojev zaradi vračanja vernikov iz Zagreba, kjer se bo ta dan zaključil dvodnevni obisk papeža. Povečan promet in daljše čakalne vrste zato lahko pričakujemo tudi na hrvaško-slovenski meji, predvsem na mejnem prehodu Gruškovje.

Ne pozabite dokumentov
Avstrijski varnostni organi bodo tako med četrtim in devetim junijem na vseh večjih mejnih prehodih opravljali mejno kontrolo, kot smo jo poznali na slovensko-avstrijski meji pred vstopom v schengen oziroma jo slovenska policija še danes opravlja na zunanji schengenski (slovensko-hrvaški) meji.

Povsod drugod vzdolž avstrijske meje bodo opravljali selektivno mejno kontrolo s pomočjo mobilnih policijskih enot.

Avstrijski policisti bodo tako lahko preverjali veljavnost dokumentov, potrebnih za prestop meje, izpolnjevanje pogojev za vstop v državo, opravljali bodo kontrolo potnikov, prevoznega sredstva in stvari, ki jih ima oseba s seboj, in po potrebi osebo zadržali ali jo celo zavrnili.

"Vse, ki bi v tem času želeli prečkati slovensko-avstrijsko mejo, opozarjamo, da to lahko storijo samo na lokacijah, kjer so bili v preteklosti mejni prehodi, in z ustreznimi veljavnimi dokumenti, predvidenimi za prestop meje (veljavna osebna izkaznica ali potni list; tujci, ki prebivajo v Sloveniji, morajo posedovati tudi dovoljenje za prebivanje). Če osebe ne bodo izpolnjevale omenjenih pogojev, jih bodo avstrijski varnostni organi lahko zavrnili in celo denarno kaznovali," so še zapisali na GPU.

Na policiji zato vsem, ki se bodo v teh dneh odpravljali v Avstrijo, svetujejo, da pred odhodom preverijo veljavnost svojih dokumentov in se pozanimajo o možnih zastojih ter čakalnih dobah pri prestopu meje. Priporočajo tudi uporabo manj obremenjenih prometnih komunikacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.