Slovenija
23 ogledov

Na mesec več kot 200.000 neplačanih nadur

Jelka Mlakar Anže Petkovšek
Razmere v zdravstveni negi so tako resne, da medicinske sestre ne izključujejo niti stavke.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar poudarja, da na podlagi izračunov, ki jih je pripravila stroka, primanjkuje 21 odstotkov oziroma 1500 medicinskih sester.

V sistemu zdravstva in socialnega varstva je trenutno približno 20.000 medicinskih sester in bolničarjev, a zavodov je v Sloveniji ogromno, potreb ljudi po njihovih storitvah pa iz dneva v dan več, je dejala Mlakarjeva. Tako bi na primer v intenzivni terapiji morala ena medicinska sestra skrbeti le za enega bolnika, največ za dva, a danes skrbi v povprečju za tri ali več bolnikov. To po besedah Mlakarjeve pomeni potencialno nevarnost, da medicinska sestra naredi napako in kateri od bolnikov zato umre.

"Poleg tega je dokazano, da če medicinsko sestro med razdeljevanjem zdravil kdo zmoti, je od 50 do 80 odstotkov možnosti, da naredi napako pri delitvi zdravil, kar seveda lahko ogrozi bolnika ali celo povzroči smrt," je še dejala. Po dostopnih podatkih je 30 odstotkov vseh zapletov povezanih z zdravili. Te napake in zapleti se po trditvah Mlakarjeve dogajajo zaradi velike preobremenjenosti medicinskih sester.

"Zahtevamo, da se država odzove in opredeli do dokumenta Kadrovski normativi in delovni standardi v zdravstveni in babiški negi, ki ga je predlagala stroka. O tem govori tudi stavkovni sporazum, ki ga je 20. maja 2013 z vlado podpisala večina sindikatov javnega sektorja," opozarja Mlakarjeva.

Bodo delale le tisto, za kar dobijo plačano?

Ker je rok za uresničevanje sporazuma potekel 31. marca, se bodo člani sindikata na petkovi skupščini opredeljevali, kot je pojasnila Mlakarjeva, do "ignorance ministrstva za zdravje" na način, da bodo "nagovarjali" medicinske sestre, naj opravljajo svoje delo le v obsegu plačanega. Ob tem je Mlakarjeva spomnila na januarsko analizo, ki je pokazala, da medicinske sestre iz meseca v mesec opravijo več kot 200.000 neplačanih nadur.

Da so razmere v zdravstveni negi res pereče, je potrdila tudi generalna sekretarka sindikata Flory Banovac, ki je poudarila, da so razmere v tem trenutku tako napete, da bodo medicinske sestre nekega dne službi rekle ne. A tragika zgodbe je v tem, da se bojijo za svoje službe, je dodala Banovčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.