Slovenija
610 ogledov

Na ministrstvu molčijo, ribiči uradno nič ne vedo

Ribiči Profimedias
Slovenski ribiči o dogovoru, po katerem bi lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, uradno niso obveščeni. Na ministrstvu za zunanje zadeve molčijo.

Hrvaški mediji so v minulih dneh poročali, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra že obvestila hrvaške ribiče. Na ministrstvu za zunanje zadeve v nedeljo teh navedb za STA niso ne zanikali niti potrdili.

Slovenski ribiči so o dogovoru, po katerem bi lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih do Kopra, obveščeni le preko medijev, je za STA povedal piranski ribič Zlatko Novogradec. Sam takšne rešitve ne podpira, saj bi bilo treba po njegovem vztrajati pri uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča.

ribič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot je spomnil, so se slovenski ribiči o tem s pristojnimi na slovenski strani že pogovarjali pred dvema ali tremi leti in takrat so zavzeli stališče, da dogovor ne pride več v poštev, saj je Slovenija medtem z odločbo arbitražnega sodišča že dobila mejo na morju, ribiči pa območje za ribolov.

"Mi hočemo samo to, da Hrvaška prej ali slej to sprejme in da imamo ta košček morja več," je poudaril Novogradec. Po njegovih besedah je vprašljiva tudi izvedljivost možnosti ribolova vse do Umaga, saj slovenski ribiči danes ne premorejo več flote, ki bi to dopuščala.

Kot je dodal piranski ribič, osebno podpira tiho diplomacijo, vendar bi ta morala iti kvečjemu v smeri uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča.

Vsi razen enega so bili za

Spletni portali morski.hr, Glas Istre ter hrvaški in slovenski N1 so pred tem poročali, da sta se hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman v začetku prejšnjega tedna v Umagu za zaprtimi vrati sestala s hrvaškimi ribiči.

Podrobnosti sestanka uradno niso znane, portal morski.hr, ki se sklicuje na navedbe nekaterih ribičev, pa navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaškim ribičem pa vse do Kopra. Slednji naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi navzoči hrvaški ribiči razen enega.

Hrvaški ribiči in hrvaška policija | Avtor: Goran Kovacic/PIXSELL Goran Kovacic/PIXSELL

Lani izdali 366 plačilnih nalogov

Od razglasitve arbitražne razsodbe je slovenska policija obravnavala 7842 dogodkov v slovenskem morju. Samo v lanskem letu so obravnavali 1274 dogodkov, v katerih je bilo udeleženih 2083 hrvaških plovil, od tega 967 plovil hrvaških varnostnih organov, so za STA danes navedli na Generalni policijski upravi.

Od uveljavitve arbitražne razsodbe je bilo skupno izdanih 1569 plačilnih nalogov, v letu 2021 pa 366. Zakon o tujcih se je v teh letih spreminjal, zato so bile denarne kazni za nedovoljen vstop v Slovenijo posledično različne in so se gibale od 500 pa do 800 evrov, so dodali na policiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Helliasta
    Helliasta 00:04 18.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jakec1575 21:01 17.januar 2022.

    Jansa bi prodal lastno mater za reseno kozo od orozja, kaj sele meje slovenije. Njegovo norisko kraljestvo je bolj severno

  • Ender3 20:29 17.januar 2022.

    Ribiči vstrajajte na svojih interesih in zahtevah, trenutna kriminalna politika vas želi prodati. Zopet bomo nasedli hrvaški, ki nikoli ne spoštuje dogovorov. Pri tem se smeji tudi sosednim ribičem, ki bodo dobili odpustke na kazni, ker so kršili morsko mejo. ...prikaži več Imajo pa boljšo floto in so proti našim priviligirani v vseh pogledih. Še ena od odkritih afer trenutne, vlade izdajalcev.!!