Slovenija
16369 ogledov

Na ministrstvu razmišljajo o uvedbi psiholoških testov

zavod Kengurujčki Saša Despot zasebni zavod za varstvo otrok Kengurujčki
"Psihološki testi bi bili bolje kot nič, vendar bi jih bilo potrebno ponavljati," meni strokovnjakinja.

Po razkritju dogajanja v Zavodu Kengurujčki, kjer naj bi lastnica surovo ravnala z otroki, jih prisilno umirjala in hranila, na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) predvidevajo dodatne ukrepe, s katerimi bi preprečili, da se taki dogodki ponovijo. Tako preučujejo možnost uvedbe psiholoških testov za varuhe, omejitve licenc in omejevanja statusa na eno osebo.

V Sloveniji trenutno deluje 339 varuhov predšolskih otrok.

"Človek se lahko spremeni in postane neprimeren za varstvo otroka"

Pobuda glede psiholoških testov za varuhe otrok na domu prihaja iz vrst pedagogov, pravijo na ministrstvu, sledila pa bi principu psiholoških testov, ki jih morajo opraviti vojaki in policisti.

Varstvo v spodbudnem okolju hiše otrok temelji na vodilu Pomagaj mi, da bom nare | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Psihološki testi bi bili bolje kot nič, zelo pomembno pa bi bilo, da se preverjanja izvajajo v različnih časovnih obdobjih, saj se pri človeku lahko spremeni duševno stanje, spremenijo se lahko okoliščine v socialnem okolju ali družinskem statusu. Ljudje se lahko spremenijo in postanejo neprimerni za varstvo otrok," pravi Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, ki pa meni, da bi bilo veliko bolj smiselno, če bi od varuhov zahtevali ustrezno izobrazbo: "Če to zadevo sprostimo, je vsak človek dovolj dober za varstvo, kljub temu, da mu v roke podajamo zlato prihodnosti," poudarja Bogatajeva.

Številni brez pedagoške izobrazbe, nekateri samo s poklicno šolo

Vse do leta 2013 so se lahko kot varuhi na domu registrirali vsi s končano najmanj srednjo poklicno šolo. Do leta 2013, ko so začeli veljati strožji pogoji, je bilo v register vpisanih 264 varuhov. Po letu 2013 pa lahko status varuha pridobijo tisti, ki imajo končan najmanj program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo ali izpolnjujejo pogoje za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja. Izpit za dodatno poklicno kvalifikacijo kandidati s pripravo in zagovorom strokovne naloge ter praktičnim preverjanjem opravijo na Državnem izpitnem centru.

Predsednica Skupnosti slovenskih vrtcev se tako zavzema, da bi varuhi z diferencialnimi izpiti ali prekvalifikacijo pridobili znanje, kot ga mora imeti vsaj pomočnik vzgojitelja v vrtcu. "Razvojni mejniki so pomembni in da jih nekomu ni treba razumeti, se mi zdi nedopustno. Preko metodičnih in didaktičnih postopkov bi moral varuh pridobiti znanja iz področja razvojne psihologije, da lahko razume tako malega človeka," dodaja Bogatajeva.

"Zasebni zavod Kengurujčki je dejavnost varstva otrok organiziral v nasprotju z veljavno zakonodajo in na način, ki ga zakonodaja opredeljuje kot delo na črno, zato je ob sedanji razpravi o različnih oblikah predšolske vzgoje treba razlikovati med razpravo o sistemski ureditvi ustreznosti definiranja posameznih izvajalcev in njihovega nadzora in o ustreznosti nadzora nad izvajalci, ki opravljajo dejavnost na črno," poudarjajo na ministrstvu.

Časovna omejitev licence

otroci na Petrolu, varstvo na dan stavke | Avtor: Petrol Petrol
Za pridobitev statusa zasebnega varuha otrok je potreben vpis v register, ki ga vodi MIZŠ. Za vpis oziroma pridobitev licence je poleg dokazila o izobrazbi in nekaznovanosti, treba priložiti uporabno dovoljenje za objekt ter fotografije prostorov, kjer se bo izvajalo varstvo. Namen vpisa v register je, da ministrstvo predhodno ugotovi, ali so vsi pogoji izpolnjeni. Licenco za varuha ima trenutno 339 ljudi, ministrstvo jih je začelo podeljevati leta 2008 in so časovno neomejene.

Omejitve pri registraciji podjetja

Na ministrstvu zdaj menijo, da bi bilo smiselno veljavnost licence časovno omejiti na 10 ali pet let, kar bi pomenilo, da bi, v primeru kršitev, podaljšanje licence lahko tudi zavrnili. "Poleg možnosti časovne omejitve veljavnosti statusa varuha predšolskih otrok, preučujemo tudi možnost, da se zasebnim zavodom in gospodarskim družbam ob registraciji podjetja oz. zavoda omeji navajanje dejavnosti, ki jih nameravajo opravljati na trgu, če gre za dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja," dodajajo. Izvajalec tako dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja ne bi mogel registrirati brez dovoljenja ministrstva.

V stanovanjski enoti le en varuh

Že v predhodni odločbi, ki bo začela veljati konec oktobra, pa naj bi zagotovili, da zasebna varstva v prihodnje ne bodo mogla več delovati kot zavod. V stanovanjski enoti, kjer bo delovalo varstvo, bo tako lahko registriran le en varuh predšolskih otrok. Varuhi, ki so že vpisani v register, bodo morali izvajanje dejavnosti uskladiti v enem letu.

Komentarjev 6
  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 11:12 20.oktober 2018.

    Vprašanje bi nastalo potem ,če bi sploh imeli koga med poslanci in vlado.....To bi bilo pa res zaniivo,glede na to kakšne bedarije počnejo!!!!!

  • borut08 14:04 19.oktober 2018.

    Se za marsikoga bi jih morali uvesti,npr.za politike,zdravnike itd..imajo jih pa policaji pa so vseeno psihoti.

  • miho 12:43 19.oktober 2018.

    Za starše je pa dovolj dober vsakdo, brez izobrazbe in psiholoških testov? Starši so bolj pomembni kot vrtec...