Slovenija
26 ogledov

Na ministrstvu sedaj stavijo na izvršnico

denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Nik Rovan
Ker lani spomladi sprejeti zakon o preprečevanju zamud pri plačilih ni zmanjšal težav s plačilno nedisciplino, na finančnem ministrstvu predlagajo uvedbo izvršnice - abstraktnega vrednostnega papirja, s katerim se dolžnik zaveže plačati določen znesek.

Izvršnica je listina, ki vsebuje v evrih navedeno nepogojno denarno obveznost dolžnika, piše v predlogu novele zakona, objavljenega na spletnih straneh ministrstva za finance.

Z njo daje podpisnik nepreklicno pooblastilo banki, da izplača sredstva z dolžnikovega računa, hkrati pa imetniku izvršnice omogoča, da se poplača iz sredstev na kateremkoli računu dolžnika pri katerikoli banki.

Načelo: najprej plačaj in se nato pravdaj

Bistvo izvršnice je, da omogoča poplačilo brez sodnega nadzora upravičenosti. Tako se sledi načelu "najprej plačaj in se nato pravdaj", pojasnjujejo na finančnem ministrstvu ter dodajajo, da želijo s tem zmanjšati plačilno nedisciplino in zaščititi dolžnike. Predlog novele zakona bo do 17. junija v javni obravnavi.

Podobno vlogo kot izvršnica ima sicer tudi menica, a med obema obstaja pomembna razlika. Medtem ko banka menice ni dolžna zadržati in jo plačati, ko sredstva prispejo na dolžnikov račun, pa z namenom zaščite upnika to dolžnost vpeljuje izvršnica.

A da bo dolžnik vseeno užival primerno raven varnosti in zaščite pred zlorabami izvršnice, je v predlog novele zakona vgrajena določba, po kateri izvršnica nima pravnih učinkov, če ni vpisana v register pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Ko bo plačana, se bo iz registra izbrisala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.