Slovenija
38 ogledov

Na mizi reprogram?

S predsednikom uprave Alposa Mirjanom Bevcem se je v začetku tedna sestal tudi š Žurnal24 main
Alpos. Blizu uprave naj bi danes zasedal nadzorni svet. Banke družbo držijo v šahu.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi se danes sestali nadzorniki šentjurskega Alposa, ki je od začetka avgusta v prisilni poravnavi. Obravnavali naj bi dopolnjen program prisilne poravnave, ki ga bodo predložili bankam upnicam. Te so v začetku meseca ugovarjale postopku vodenja prisilne poravnave.

106 upnikom naj bi Alpos dolgoval 213 milijonov evrov.

 

Tepejo jih krediti
Kot je ta teden v pogovoru z s šentjurskim županom Markom Diacijem dejal predsednik uprave Mirjan Bevc, upajo na najboljše, vendar naj bi bilo vse odvisno od bank. “Reprogram je po njegovem dober,” pa je po pogovoru z Bevcem dejal Diaci. Le dan po tem so se z županom sestali tudi predstavniki sindikatov, ki so izrazili veliko negotovost. “Na žalost so zadeve zelo prepletene z dogajanjem v Merkurju, zato zelo verjetno vse skupaj tudi nekoliko zavlačujejo. Alpos je namreč pri Merfinu najel kredit v višini deset milijonov evrov, ki je zavarovan z delnicami Merkurja, ki ta čas niso vnovčljive. Vsekakor bi morali dogovor sprejeti do 4. decembra, 15. decembra pa je skrajni rok, do katerega mora biti prisilna poravnava potrjena,” nam je povedal naš vir, ki ne želi biti imenovan.

Banke za stečaj
Kot so v ugovoru zapisale banke, med petimi sta največji NKBM, ki ji Alpos dolguje skoraj 30 milijonov, in Abanka, ki ima v Alposu skoraj 15 milijonov evrov dolgov, te ne nameravajo privoliti v odlog plačil, niti delni odpis ali znižanje obresti, saj močno dvomijo v uspeh finančnega prestrukturiranja. Podpirajo pa predlog prisilnega upravitelja Andreja Marinca, ki je, kot smo že poročali, podvomil v uspeh prisilne poravnave in zato sodišču že predlagal, da v primeru Alposa uvede stečaj. Kot kaže, pa v Alposu še niso obupali in bodo z dopolnjenim in spremenjenim program poskušali prepričati nadzornike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.