Slovenija
24199 ogledov

Na mojem zemljišču bi ob cesti postavili objekt, ali mi pripada odškodnina?

Gradbišče Kranj
1/2
Miran Šubic
Občina bi na zasebnem, zemljišču ob cesti postavila objekt za odstranjevanje vode s cestišča. Bralec razume, da je to nujno, zanima pa ga, ali mu pripada odškodnina.

V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

V naši občini so se odločili, da bodo na delu mojega zemljišča postavili objekt za odstranjevanje vode s cestišča. Zavedam se, da gre za nujen ukrep zaradi javnega interesa, me pa zanima, ali sem zaradi uporabe mojega zemljišča upravičen do kakšne odškodnine?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zahvaljujem se za vaše vprašanje.

Lastniki zemljišč ob javni cesti morajo dopustiti vse posege, ki so nujno potrebni za nemoteno uporabo javne ceste, zlasti pa za dostop do cestnih objektov zaradi njihovega vzdrževanja, za gradnjo objektov in naprav za odstranjevanje vode s cestišča in cestnega telesa, za postavitev prometne signalizacije in prometne opreme, za izvedbo ukrepov in postavitev začasnih ali stalnih naprav za zaščito ceste in prometa na njej pred snežnimi plazovi, zameti, hrupom, slepilnimi učinki in drugimi škodljivimi vplivi in za odlaganje snega na njihovo zemljišče, če se jim s tem ne povzroča škoda.

Za izvedbo teh ukrepov se lahko lastninska pravica na nepremičnini začasno ali trajno obremeni s služnostjo v javno korist. V primeru ustanovitve take služnosti pa vam pripada odškodnina, ki obsega zmanjšano vrednost nepremičnine in dejansko škodo. Moj odgovor na vaše vprašanje je torej pritrdilen.

Mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 19:11 22.januar 2023.

    Poštar se ustavi pred mojo hišo,ali mi pripada odškodnina

  • djdj 10:42 22.januar 2023.

    Kako izgleda 'objekt za odstranjevanje vode s cestišča'? Ali je odtočni jašek objekt?