Slovenija
21 ogledov

Na morje bi peljali 500 otrok in 100 starostnikov

Največ težav je s prijavami tistih otrok, ki so letovanja najbolj potrebni. (Fot Žurnal24 main
Rdeči križ Slovenije (RKS) letos že šesto leto zapored organizira vseslovensko humanitarno akcijo Peljimo jih na morje! Z akcijo, ki so jo začeli danes, želijo na morje peljati 500 otrok in 100 starostnikov iz socialno ogroženih okolij, so povedali na današnji novinarski konferenci.

"Akcija vključi najbolj ranljive – otroke in starejše, ki so navadno tudi naši uporabniki," je na novinarski konferenci dejala predsednica območnega združenja Rdečega križa Zagorje ob Savi Metka Podpečan. "Številni imajo le v času teh počitnic pet obrokov na dan," je dejala.

Otroci in starejši bodo v okviru akcije en teden letovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič in v Mladinsko počitniškem domu Frankopan v Punatu na Krku. RKS vključuje v brezplačna letovanja otroke in starostnike iz socialno ogroženih okolij na osnovi sodelovanja s 56 območnimi združenji Rdečega križa, ta pa se povezujejo z lokalnimi centri za socialno delo, socialnimi službami na šolah in drugimi strokovnimi službami, ki delujejo na lokalni ravni, so pojasnili danes.

Zdravnica Breda Prunk Franetič iz Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič je dejala, da letovišče pomeni varno okolje, je brez prometa in brez onesnaženja. Poudarjajo pomen zdravega življenjskega sloga, gibanja ter skrbi za krepitev in vzdrževanje zdravja. "Naš moto je stik z naravo," je dejala.

Od leta 2008 vse več prosilcev

RKS je z izvedenimi akcijami v letih od 2008 do 2012 s prostovoljnimi prispevki fizičnih in pravnih oseb skupno zbral nekaj manj kot 800 tisoč evrov, ki jih je prispevalo več kot 35.700 darovalcev; s pomočjo zbranih sredstev so na Debeli rtič in v Punat odpeljali več kot 2.000 otrok in skoraj 650 starejših. Lani se je v humanitarno akcijo Peljimo jih na morje! vključilo več kot 7.500 darovalcev, ki so skupno prispevali skoraj 151 tisoč evrov.

RKS sicer od leta 2008 opaža vse večje število prosilcev in prejemnikov materialne pomoči. V letu 2012 je z materialno pomočjo pomagal skoraj 150.200 socialno ogroženim posameznikom oziroma družinam. V času od 2008 do 2012 se je število prejemnikov pomoči nacionalnega društva povečalo za 40 tisoč, je povedal predsednik RKS Franc Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.