Slovenija
14 ogledov

Na morje? Vstanite zelooo zgodaj!

Gneča, zastoj Gregor Katič
Greste jutri na morje? Premislite znova. Če še vedno vztrajate, vam svetujemo, da se ravnate po pregovoru: "Rana ura, zlata ura."

Sobota in nedelja bosta med prometno najbolj obremenjenima dnevoma v letošnjem letu. Predvsem za soboto dopoldan in nedeljo popoldan na Prometno-informacijskem centru za državne ceste napovedujejo najvišjo, rdečo stopnjo prometa, torej zelo visoko gostoto.

Najbolj bodo obremenjene ceste, ki vodijo proti slovenskemu Primorju in mejni prehodi proti Istri in Kvarnerju. To se bo ponovilo tudi v nedeljo v popoldanskih urah, le da se bo takrat pločevinasta reka valila iz smeri morja proti notranjosti Slovenije in proti mejnim prehodom proti Italiji in Avstriji. Obremenjene bodo tudi nekatere druge ceste, v prvi vrsti proti Bledu in Bohinju.

Strokovnjaki svetujejo, da se jutri na pot proti morju odpravite resnično zgodaj, denimo iz Ljubljane že okoli petih zjutraj. Vsake nadaljnje pol ure odlašanja namreč možnosti, da boste precejšen del dneva presedeli v polžjem prometu, eksponentno povečuje. V nedeljo pa bo ugodneje, če boste odhod proti domu zavlekli, kolikor je le mogoče, torej že v večerne ure, ko se bo promet predvidoma že umiril.

Ubirajte alternative

Izogibajte se glavnim mejnim prehodom, kjer se pričakujejo najdaljše kolone (Sečovlje, Dragonja, Jelšane, Obrežje, Gruškovje). Raje izberite manjše, kot so Sočerga za pot proti Istri, Kostel proti Kvarnerju ali Vinica in Metlika proti Dalmaciji.

Tekočina, tekočina ...

Zaradi zelo vroče vremenske napovedi ne pozabite s seboj v avtomobilu imeti dovolj tekočine in prigrizkov za primer, da boste obstali v zastoju. Hkrati se oborožite z veliko mero potrpežljivosti, ki bo vključevala prilagojeno hitrost, pravilno varnostno razdaljo in nasmešek vsem, ki vas bodo želeli prehiteti po odstavnem pasu. V primeru zastoja na avtocesti ne pozabite na pravilno razvrščanje, saj se morajo vozila na voznem pasu pomakniti čim bolj proti desnemu robu, na prehitevalnem pa proti levemu, da med seboj ustvarijo prostor za interventna vozila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.