Slovenija
6 ogledov

Na MZZ v pokoj vsi, ki izpolnjujejo pogoje

Karl Erjavec Anže Petkovšek
Na MZZ bodo stroške najprej poskušali zmanjšati z mehkimi ukrepi in upokojevanjem. Erjavec je povedal, da je njegovo ministrstvo sicer eno od manjših proračunskih porabnikov.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU napovedal temeljito analizo reorganizacije diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP), ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa bo po njegovih besedah v okviru rebalansa proračuna za letos moralo privarčevati predvsem pri plačah in materialnih stroških.

Oba odbora sta z večino glasov sprejela sklep, da sta se seznanila s predlogom rebalansa proračuna za leto 2012 v delu, ki se nanaša na njuno delovno področje.

Erjavec je poudaril, da je MZZ eden od manjših proračunskih porabnikov, ki ima na voljo slabih 80 milijonov evrov. Od tega gre večji del za plače, manjši pa za materialne stroške.

Večjih projektov MZZ ne izvaja, prav tako praktično nima predvidenih nobenih investicij, je pojasnil minister.

MZZ bo upokojevalo tiste, ki izpolnjujejo pogoje

Z rebalansom proračuna je za plače predvidenih 4,5 milijona evrov manj, je dejal. Kot je napovedal, bo MZZ poskušalo ta sredstva zmanjšati najprej z mehkimi ukrepi in upokojevanjem tistih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Trenutno je po navedbah Erjavca 32 diplomatov, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, osem jih bo še do konca leta.

"MZZ pripravlja podrobno analizo, kako bi lahko na čim manj boleč način privarčevali pri plačah," je dejal Erjavec. V sklop varčevalnih ukrepov spada tudi analiza mreže DKP, ki naj bi jo vlada obravnavala že ta teden, nato pa naj bi se z njo seznanil OZP. MZZ po ministrovih besedah deli "usodo ostalih proračunskih porabnikov". "Ko se varčuje, je treba, da varčujemo vsi, tako veliki kot mali proračunski uporabniki," je opozoril.

Najbolj bi finančno zaščitili gospodarsko diplomacijo

Poslanci so med dobro uro trajajočo razpravo opozorili zlasti na pomen gospodarske diplomacije in da bi moralo biti pri tej finančno zmanjšanje minimalno. S tem se je strinjal tudi vodja slovenske diplomacije. Zavzel se je pa, da bi na tem področju imeli učinkovitejšo organizacijo. Ob tem je napovedal, da se bo ta teden sestal strateški svet za gospodarsko diplomacijo, ki ga bo vodil minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.

Zunanjemu ministrstvu so se z rebalansom proračuna za leto 2012 sicer zmanjšale postavke za diplomatsko konzularno mrežo, in sicer za 5,4 milijona evrov, 45.051 evrov manj je predvidenih za gospodarsko diplomacijo, nič sredstev, kar je za 88 tisoč evrov manj, kot je predvideval proračun za leto 2012, pa je pri postavki za multilateralno razvojno sodelovanje in druge multilateralne mednarodne obveznosti.

Komentarjev 6
  • Pepi 16:21 24.april 2012.

    Mislm,pa ne moreš verjet,še ne dolgo tega nazaj so jih bla polna usta,kako se ne upokojevat,čim dlje delat,da je to fajn,zdaj poslušam,da čim prej in čim več ljudi u pokoj,pa dobr????kva se grejo tej kekci,mislm,da je to res eno leglo ...prikaži več nesposobnjakovičev,ki se svalkajo sem ter tja,za naš denar in nam krojijo raven življenja-do kdaj tako,se sprašujem?????

  • 1111 14:52 24.april 2012.

    ...ne morem verjet, da imamo v Sloveniji tako sposobne ljudi...najprej je ministrer za obrambo, pol za okolje, sedaj pa zunanji kekec ... Slovenci ????

  • kapibara 13:42 24.april 2012.

    Pardon :pa nagont DELAT !! za družbeno koristno delo , ne pa lopove lovit okoli hiše..šal_kar