Slovenija
48 ogledov

"Na nadomestilo nisem pomislila"

Karl Erjavec, Borut Pahor Žurnal24 main
Vlasta Vivod, državna sekretarka iz kvote DeSUS-a, ne bo koristila nadomestila. Medtem Erjavec napoveduje, da za Žarnića v stranki ne bo prostora, če bo vztrajal pri ministrskemu stolčku.

Vlasta Vivod je premierju Borutu Pahorju ponudila nepreklicen odstop, ki je posledica odhoda stranke iz koalicije, je potrdila za Žurnal24. V prihodnje bo delala na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), kjer ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas iz leta 2008 in aneks k pogodbi, ki ji omogoča, da se po prenehanju funkcije državne sekretarke vrne na omenjeno delovno mesto. "To bo eno od nezasedenih delovnih mest na MOP. Na novem delovnem mestu bom naslednji dan po tem, ko bo na podlagi odločbe Vlade RS prenehala moja funkcija, zato nisem niti pomislila na kakšno nadomestilo," je poudarila Vivodova.

Za Žarnića odločilen 5. junij
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec zagotavlja, da po 5. juniju stranka DeSUS v vladi ne bo imela več nobenega funkcionarja. V primeru, da bi minister za okolje in prostor Roko Žarnić želel še naprej delati na tem mestu, ne bo več član stranke DeSUS, saj zamrznitve članstva Erjavec ne bo sprejel.

Žarnić je namreč že nakazal, da bi si želel opravljati svoje delo tudi po omenjenem datumu. Za TV Slovenija je dejal, da kot možnosti za to vidi zamrznitev članstva ali tudi izstop iz stranke. Žarniću je v ponedeljek Pahor že zagotovil, da ostaja član ministrske ekipe.

Kolegij se z DeSUS-om ni ukvarjal
Današnji kolegij pri predsedniku vlade je kot običajno obravnaval aktualne politične zadeve, z odhodom DeSUS-a pa se po besedah udeležencev niso posebej ukvarjali.

Po besedah Gregorja Golobiča se s tem niso ukvarjali, "saj ne gre za neko novo dejstvo, temveč za pričakovano odločitev, ki je bila tempirana za tak čas že konec lanskega leta". Tudi referendumski kampanji o pokojninski reformi se danes niso posebej posvečali, je zagotovil.

Minister za pravosodje Aleš Zalar po kolegiju ni dajal izjav. Pred kolegijem je dejal, da se v LDS z DeSUS-om ne ukvarjajo, niti ne z njegovo verodostojnostjo. "Trenutno zelo trdo delamo, naša država ima namreč veliko pomembnejših težav, kot so težave DeSUS-a," je dejal Zalar, ki je na sestanku nadomeščal Katarino Kresal. Po njegovih besedah je prioriteta LDS pokojninska reforma.

Na novinarsko vprašanje, ali vlada še vlada, pa je odgovoril, da je minister s polnimi pooblastili in je "zelo zadovoljen, da je ta mini koalicijska kriza povzročila eno veliko disciplino v državnem zboru. Ta je v času krize samo s področja pravosodja sprejel pet zakonov, od tega tri brez glasu proti." "Koalicija odlično opravlja svoje delo," je pripomnil Zalar.

Pogovarja se z opozicijo
Premier medtem že išče sodelovanje z opozicijo, v kakšni obliki, pa ni povedal. S predsednikom SLS Radovanom Žerjavom se je že sestal, to sredo pa se bo na vladi sestal tudi s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem, je Jelinčič povedal za STA. Medtem pa so v SDS pojasnili, da njihov predsednik Janez Janša Pahorjevega vabila za srečanje zaenkrat še ni prejel.

Do referenduma brez odločitev
Pahor je sicer napovedal, da do referenduma ne bo sprejemal nobenih kadrovskih odločitev, ki bi bile posledica izstopa DeSUS-a iz koalicije. V ponedeljek je izrazil željo po nadaljnjem konstruktivnem sodelovanju DeSUS-a, tako kot je stranka obljubila v izjavi. Medtem v Zaresu ocenjujejo, da se po odhodu DeSUS-a ne bo v državnem zboru nič spremenilo, v LDS pa, da gre za predvolilno potezo.

Vse glasneje odmeva razprava Zaresa o morebitnem odhodu iz koalicije po referendumu o treh zakonih. Njen predsednik in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je že napovedal svoj odstop z ministrskega stolčka. Ključni trenutek je pokojninska reforma, v katero koalicijski trojček zdaj usmerja vse moči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.