Slovenija
60 ogledov

Na Obali opazili morskega psa

Ta vrsta morskega psa človeku ni nevarna, vendar pa obstaja možnost, da bi modru Žurnal24 main
V morju pred Portorožem je skupina domačinov opazila morskega psa. Domnevno naj bi šlo za sinjega morskega psa, ki načeloma ni nevaren za človeka, lahko pa ugrizne, če se počuti ogroženega.

Na naše uredništvo se je obrnila 22-letna bralka Teni iz Lucije, ki zatrjuje, da so ta torek v morju pred Portorožem zagledali pravcatega morskega psa. "S fantom, bratom in prijateljem smo se z manjšim gliserjem vozili po morju, nakar smo zagledali približno meter in pol dolgo ribo," pripoveduje Teni.

"Ustavili smo se približno 50 metrov od rta Seča. V morju smo najprej zagledali veliko senco, ko pa smo malo bolj napeli oči, smo se strinjali, da gre za morskega psa. Bi je precej ozek, na vrhu je bil siv, spodaj pa bel. V naslednjem trenutku je izginil pod čoln in nismo ga več videli," zatrdi 22-letnica in doda, da njeno zgodbo lahko potrdijo tudi brat, fant in prijatelj.

Iz Prirodoslovnega muzeja so nam zatrdili, da gre po opisu sodeč za sinjega morskega psa, ki je dokaj pogost obiskovalec Jadrana. Vrsta človeku ni nevarna, vendar pa obstaja možnost, da bi modrulj ugriznil, če bi se počutil ogroženega.

Napada še ni bilo
Biolog poudari, da na slovenski obali do danes niso zabeležili nobenega napada morskega psa na človeka. "Zadnji primer napada v Jadranu smo zabeležili oktobra 2008 v bližini Visa. Takrat je hude poškodbe utrpel prav Slovenec," doda.

Preverjajo, ali gre res za morskega psa
"Na teren sem poslal raziskovalca, vendar za zdaj ni nič posebnega," nam pove biolog Lovrenc Lipej iz morske biološke postaje v Piranu.

"Mladi so videli nekaj, kar bi lahko bil sinji ali modri morski pes. Ta vrsta se zadnje čase sicer pojavlja v našem morju, saj so prejšnji teden ribiči v okolici Izole ujeli skoraj meter in pol dolgega sinjega morskega psa," doda Lipej. "Možno je, da gre za morskega psa, vendar tega ni še nobeden dokazal."

"Potencialno nevaren"
Lipej nadaljuje, da je sinji morski pes potencialno nevaren predvsem zaradi svoje velikosti. "Včasih se je pojavljal v večjem številu kot danes, kar je dober podatek, saj te vrste zelo hitro izginjajo."

V našem morju se sicer redno pojavlja vsaj pet vrst morskih psov. "Včasih sta bili to dve vrsti morskih mačk, ki so danes redkejše. Potem sta tukaj dve navadni vrsti morskih psov, poredko opažamo trneža, neredno se pojavljajo tudi morske lisice, sinji morski psi, leta 2001 pa se je pojavil morski pes orjak. Od teh je potencialno nevaren le sinji morski pes, vendar mora biti zelo velik," doda Lipej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.