Slovenija
98 ogledov

Na Obali še trepetajo

Tudi Koper je bil pod vodo.
1/27
Žurnal24 main
Po dopoldanskem plimovanju morja na slovenski Obali je morska voda upadla, vendar bo plimovanje morja v naslednjih dneh še povišano.

Po dopoldanskem plimovanju morja na slovenski Obali med 10. in 11. uro morska voda postopno upadla, vendar bo plimovanje morja v naslednjih dneh še povišano. "Današnje plimovanje morja je doseglo enega od rekordnih vodostajev na mareografski postaji Koper, 270 centimetrov, kar se običajno zgodi na vsakih 50 let," je povedal vodja oddelka za hidrološke prognoze pri Agenciji za okolje RS (Arso) Janez Polajnar in dodal, da se je to nazadnje zgodilo leta 1969, ko je bila višina plimovanja morja celo za 20 centimetrov višja od današnje, torej 290 centimetrov, in velja za rekordno višino.

Piran in Izola pod vodo
Stari mestni jedri Pirana in Izole že dolgo nista bili tako pod vodo. V Izoli je morje poplavilo staro mestno jedro vse do Ljubljanske ulice. V Piranu je morje poplavilo Tartinijev trg, voda je vdrla tudi v nekaj lokalov in trgovin, precej slabe volje pa je med Pirančani povzročilo dejstvo, da se sirena gasilskega doma, ki običajno prebivalstvo opozori na nevarnost poplave, tokrat ni oglasila. Sirena je pokvarjena, so povedali gasilci. Tudi v Kopru je bilo hudo, prek radijskih valov pa lso ljudi pozvali, naj umaknejo parkirane avtomobile na glavnem koprskem parkirišču ob tržnici ter z glavnega pomola, na katerem so bili avtomobili zaliti skoraj do polovice.


Takšen je bil položaj zjutraj na Tartinijevem trgu. © Andrej Šolič

 
Poplavljena je bila glavna koprska promenada, lastniki trgovin in lokalov poskušajo preprečiti, da bi jim morje poplavilo prostore. Direktor koprske komunale Igor Hrvatini in predstavnik občine Raf Klinar sta si na terenu že ogledala škodo. 

Morje je poplavilo tudi Benetke. © AP

 
Narasla voda v Benetkah skoraj dosegla nov rekord
V Benetkah so razglasili nevarnost poplav, potem ko je gladina morja dosegla najvišjo raven v zadnjih 22 letih. Gladina morja je bila 1,56 metra višja od običajne, preden se je začela zniževati, tako da je bila do poldneva večina mesta poplavljena. Prebivalci in turisti se tako po mestu le s težavo premikajo po vodi, visoki tudi do kolen.

 

Žurnalova naveza

Če imate posnetke poplavljenih področij, pošljite fotografije na mobilno številko ali elektronski naslov naveza@zurnal24.si. Mobilna številka za pošiljanje SMS-ov ali MMS-ov s slikami: 4224. Pred besedilo oziroma v polje Zadeva vpišite ključno besedo NAVEZA. Za fotografijo vam bomo plačali 20 evrov, če jo bomo objavili v časniku Žurnal24 ali tedniku Žurnal. Fotografije, objavljene na spletnem portalu, se ne honorirajo.

Gladina morja je pred poldnevom dosegla 1,56 metra več, kot je običajno, kar je 40 centimetrov več od 1,1 metra, ko že razglasijo poplavo. K sreči je sprememba smeri vetra pripomogla k temu, da se je gladina morja nato začela zniževati. Bali so se namreč, da bi lahko dosegla 1,6 metra več, kot je običajno, kar bi bilo največ v zadnjih 30 letih.


Zaradi nevarnosti poplav so mestne oblasti prebivalce in turiste pozvale, naj ne hodijo ven. Na to so jih opozarjale iz zvočnikov, ki so jih postavili po mestu, kot tudi s sirenami in SMS-sporočili. Postavili so tudi višje pločnike, da bi olajšali gibanje po mestu, saj je na primer višina vode na Markovem trgu dosegla skoraj 80 centimetrov. Strokovnjaki porast gladine morja pripisujejo kombinaciji stalnih južnih vetrov ter močnega deževja in sneženja na severu Italije v zadnjih dneh. Benetke namreč stojijo na številnih majhnih otokih v močvirni morski plitvini in so zato prepletene s kanali in mostovi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.