Slovenija
71442 ogledov

Na obali ugriz kače, s helikopterjem v UKC

helikopter Saša Despot
Kače se že grejejo na toplem soncu, izognite se jim.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je v soboto ob 13.53 uri posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu HNMP ekipe iz Splošne bolnišnice Izola prepeljala osebo, ki jo je ugriznila kača, v Ljubljanski Univerzitetni klinični center. Kaj se je z osebo zgodilo, je še neznano. 

Kot smo že pisali, sicer nobena od evropskih strupenjač, vključno z našimi, ni sposobna ubiti zdravega odraslega človeka. Potencialno so ogroženi zelo majhni otroci, stari ljudje, alergiki. Pri zdravem človeku je lahko smrtno nevaren le ugriz v glavo, ali vrat. Katere tri vrste strupenjač poznamo, lahko preverite v spodnjem prispevku:

Vipera ammodytes, modras v divjini Kače Vizita za živali Pri nas živijo tri strupenjače

Najpogostejša je nestrupena smokulja

Na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor o slovenskih kačah na splošno pojasnjujejo, da se nekatere vrste pogosto pojavljajo ob človeških bivališčih, še posebej če so ta blizu gozda ali vodotokov. "Ljudje kače večinoma slabo poznajo in se jih pretirano bojijo. Zato jih ubijajo, čeprav je to prepovedano, saj so vse slovenske kače zakonsko zavarovane," poudarjajo. 

"Najpogosteje na hišnem pragu, vrtu ali dvorišču srečamo smokuljo. To je povsem nenevarna in nestrupena kača. Po videzu in tudi po obnašanju nekoliko spominja na gada, čeprav izkušeno oko zlahka prepozna razliko v vzorcu. Vrsti sta podobne barve, podobna je tudi telesna dolžina," opisujejo. 

Ker samice smokulje kotijo žive mladiče, so »breje« samice lahko zelo debele in delujejo čokato – to pa je lastnost, ki jo običajno pripisujemo strupenjačam: "Tako gad kot smokulja sta razmeroma počasni kači, ki se ogroženi branita z glasnim sikanjem. Vendar pa gada v nižinski delih Slovenije skorajda ni več. Živi predvsem v višjih legah."

Kobranka po njihovem opisu živi ob rekah, potokih in ribnikih, saj se hrani predvsem z ribami. Jeseni začne iskati prezimovališče in pogosto zaide v jaške, kleti, garaže in drvarnice hiš, ki stojijo v bližini voda: "Tudi kobranka je povsem nenevarna in nestrupena kača. Če jo »stisnemo v kot« dvigne prvo tretjino telesa, zelo glasno sika in z glavo seka proti napadalcu, podobno kot kobra – od tod verjetno tudi njeno ime. Kljub zastrašujočemu videzu pa nikoli ne ugrizne."

V bližini človekovih bivališč, v hišah in hlevih se pojavljajo še nekatere druge, nestrupene vrste kač kot so navadni gož, črnica, belouška itn., vendar manj pogosto. Poudarjajo pa, da izjemno redko ob hišah srečamo strupenjače.

Polži lazarji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slepec pokonča veliko polžev

"V bližini domov, na vrtovih, travnikih in ob robu gozda pogosto srečamo slepca. Slepec ni kača, pač pa kuščar, ki je tekom razvoja zaradi svojega načina življenja izgubil noge," opisujejo na ministrstvu. Je popolnoma nenevaren in na vrtu pokonča veliko polžev, ki so njegova glavna hrana. Tudi slepcu pustite živeti in ga nikoli ne ubijte.

"Kaj torej storiti, če se v bližini svojega doma srečate s kačo? Predvsem je vsakršna panika odveč, saj se bo vsaka kača umaknila, če ji le daste možnost. Zelo verjetno je ne boste videli nikoli več," dodajajo. 

Če kača zaide v zaprt prostor ali če se v bližini vašega doma zadržuje več dni in se zato počutite neprijetno, je nikakor ne skušajte ujeti ali ubiti. Natančno si jo oglejte in jo po možnosti fotografirajte ter se za pomoč obrnite na strokovnjake iz Herpetološkega društva.

 

 

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 10:01 09.maj 2021.

    kot drugo pa nehajte z nekimi akcijami, kolk so kače lepe živalce in jih ponujate da jih otroci božajo in dajejo za vrat. potem pa najde v naravi modrasa, pa je joj. kača je kača ima rada mir in jo ...prikaži več puste NA MIRU. ne pa kot ena turistka tam na nanosu pred leti, ko je mislila da jo bo kar kušnila. sicer pa. tud sosedovga psa puste na miru, da ne omenjam petelina, laboda in še kakšno čudovito živalco.k vas bo kresnila, si sami seb pripište posledice, in nikar ne tožite, da mora potem pod nož.

  • rd2dmk2 09:57 09.maj 2021.

    kot prvo nehajte s tem, da se bo kača umaknila. ja umakne se za trenutek, da gre stran od nevarnosti, potem se pa vrne na isto mesto. sam sem hodil na sprehod in 14 dni zapored na istem mestu opazoval ...prikaži več kačo ki se je sončila. zato je problem , če najdete kačo na svojem dvorišču, sicer je ne smete ubiti, in jo tudi ni potrebno, zato pokličite kačafon, da jo odpeljejo nekam daleč , kjer bo v miru živela. pa vi tudi.