Slovenija
3238 ogledov

Na občini ni posluha za obrobje, razmišljajo o odcepitvi

Maribor glavni trg mestna hiša Profimedia
Ker so iz proračuna umaknjene vse investicije v njihovi krajevni skupnosti, razmišljajo o morebitni odcepitvi od Mestne občine Maribor.

Zaradi razočaranja nad predlogom občinskega proračuna sta predsednika svetov mariborskih krajevnih skupnosti Kamnica in Bresternica - Gaj danes sklicala skupno sejo obeh svetov, na kateri so zahtevali izvedbo nujnih vlaganj na njihovem območju. Če ne bodo uslišani, bodo povprašali krajane za mnenje o morebitni odcepitvi od Mestne občine Maribor.

Za izredno sejo obeh svetov krajevnih skupnosti so se po besedah predsednika sveta krajevne skupnosti Kamnica Simona Hauptmana odločili zato, ker so ugotovili, da so bile pred drugim branjem proračuna mestne občine iz njega za prihodnji dve leti umaknjene vse investicije v omenjenih krajevnih skupnostih.

Na občini ni posluha za obrobje mesta

"Žal mi je, da ne moremo stvari reševati drugače," je dejal predsednik sveta krajevne skupnosti Bresternica - Gaj Primož Hedl, ki je mnenja, da na občini ni posluha za obrobje mesta. "Mestne svetnike pozivam, da, ko bodo glasovali o proračunu, razmislijo o malem človeku in ne podpirajo megalomanskih projektov, ki naj se izvajajo takrat, ko bo gospodarstvo v Mariboru cvetelo in bo denarja na pretek, kar pa zaenkrat slabo kaže," je dejal.

Komunikacija z vodstvom občine je po besedah Hauptmana le enosmerna, projekti se delajo brez posvetovanja s krajevnimi skupnostmi, dogovorjenega se ne izpelje. Zato so prisiljeni v skrajne ukrepe, kot je današnja seja, na kateri so soglasno sprejeli sklepe, s katerimi so strokovne službe MOM pozvali, da zagotovijo v proračunu za leti 2023 in 2024 sredstva za začetek izgradnje vodovodnega sistema na Kozjaku, razpis za rekonstrukcijo državne ceste skozi Bresternico, preplastitev ceste na Gaj in v Bresterniški grabi ter komunalno urejanje in sanacijo vsaj enega plazu letno v Kamnici.

Župan Saša Arsenovič se vabilu na sejo ni odzval, sta pa prišla direktor mestne uprave Srečko Đurov in vodja urada za komunalo, promet in prostor Suzana Fras.

Na občini zanikajo navedbe

Đurov je odločno zanikal navedbe, da v predlaganih proračunih ni zajetih vlaganj v Bresternico in Kamnico. "Ravno nasprotno, dodali smo sredstva za vodovod na Kozjaku in cesto na Žavcarjev vrh," je dejal. Po njegovih besedah je tudi za redno delovanje obeh krajevnih skupnosti načrtovanih več sredstev od realiziranih lani. "Razumem, da bi želeli več, tako kot ostali deli občine, a imamo omejena sredstva in s temi poskušamo narediti največ, kar je mogoče," je zatrdil. Tudi Suzana Fras je poudarila, da ima MOM 17 mestnih četrti in krajevnih skupnosti in da mora poskrbeti za vse.

vodovod | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Odcepitev, če jih ne bodo upoštevali

Člani svetov omenjenih krajevnih skupnosti so vztrajali pri svojih sklepih in dodali še en sklep, da v kolikor v proračunih MOM ne bodo upoštevane zahteve z današnje seje, bodo sklicali zbor krajanov na temo ustanovitve občine Kamnica - Bresternica - Gaj.

Po navedbah Hauptmana krajevni skupnosti skupaj merita 50 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja več kot tretjino MOM, in imata skupno 4932 prebivalcev, s čimer bi bili v primeru odcepitve od Maribora večja občina kot na primer sosednji Kungota ali Selnica ob Dravi. "Imamo vse, kar občina potrebuje," je dejal, a tako kot Hedl dodal, da si odcepitve osebno ne želi, ampak to terjajo od njiju krajani. Oba upata, da bo mestna občina uslišala njihove želje in poskrbela za njihove glavne potrebe, da ne bodo potrebni nadaljnji koraki.

Na občini odločitev za odcepitev označujejo za napačno

Đurov je povedal, da bo občina spoštovala voljo občanov, če pride do odločitve za odcepitev, a se mu ta ne zdi modra. "Če je cilj, da se Kamnici in Bresternici zagotovi lepša prihodnost, je odločitev napačna. Če pa je cilj oslabitev mestne občine, je odločitev prava, a menim, da bo vseeno prevladala modrost in da bomo raje stopili skupaj in poskušali skupaj nagovoriti vlado, da odpravi podfinanciranje, da bomo lahko zagotovili boljšo prihodnost vsem mestnim četrtim in krajevnim skupnostim," je dejal.

Drugo branje proračunov MOM v mestnem svetu je predvideno naslednji teden. Krajani Kamnice in Bresternice so prišli navzkriž z županom Arsenovičem že lani, in sicer zaradi nove prometne ureditve v središču Kamnice in predloga novega občinskega prostorskega načrta s predlagano pozidavo pri veslaškem centru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 07:31 29.marec 2023.

    Kangler in koalicija SDS na vse načine skušajo kompromitirati Arsenoviča .