Slovenija
21 ogledov

Na občini zaman čakali lastnika Karoserij

Shod delavcev Karoserij. Daša Purgaj
Franc Unuk. Kljub večkratnim zagotovilom se ni udeležil sestanka s podžupanom Ujčičem.

Maribor. "Nismo samo razočarani, ampak ogorčeni nad ravnanjem lastnika Karoserij, gospoda Unuka, ki je trikrat obljubil, da bo prišel na razgovor na občino. Želeli smo mu namreč pomagati reševati težek socialni položaj njegovih delavcev in njegovega podjetja," je po slabi uri čakanja dejal podžupan Janez Ujčič, ki je v tem času Unuka želel večkrat priklicati tudi na telefon, a ga je ta naposled ugasnil. "To kaže na njegovo neodgovornost , neresnost in nezaupanje svojih delavcev vanj," meni Ujčič.

Kot je znano, so Karoserije namreč pred časom dobile ponudbo nemškega vlagatelja, da bi v najem vzel prostore, opremo in do konca leta okoli štirideset zaposlenih, a Unuk na to ni pristal. "V mestni občini ne poznamo primera, ki bi bil podoben, da bi bil lastnik tako mačehovsko razpoložen do delavcev, ki so mu ustvarili kruh in v preteklosti dobiček," še pravi Ujčič in vnovič poziva ustrezne organe, naj opravijo svojo nalogo.

Kljub temu na MOM za zdaj delavcem še ne bodo pomagali pri finančnem vložku, ki bi ga potrebovali, če želijo sami sprožiti stečaj podjetja, saj "zasebni firmi teh sredstev ne morejo dati". Iskali pa naj bi možnosti, da bi delavcem pomagali prek županovega sklada, kako, bo jasno prihodnji teden.

Lastnik si še vedno kupuje čas

Delavcem pa medtem ostaja samo čakanje. Lastnik naj bi namreč jutri, zadnji dan, na sodišče vložil dopolnitev predloga prisilne poravnave. "Samo čas si kupuje, tako smo potem 15 dni spet v negotovosti," pravi Dušan Mlakar, sindikalist v podjetju, ki ga ravnanje Franca Unuka ne preseneča, saj so delavci nanj navajeni.

"Oddelali smo mu dva meseca, dve plači, pa smo na robu preživetja, nimamo za kruh, ne za prihod na delovno mesto. Zmeraj samo obljublja. Dvakrat smo stavkali, zmeraj nas je privabil nazaj na firmo za majhen denar, zdaj se bojim, da se bo zgodila ulica," je svoj obup izrazil Mlakar, ki je sicer skupaj s sindikati že prosil tudi jamstveni sklad, naj jim pomaga pri začetku stečaja podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.