Slovenija
29 ogledov

Na obisk, na protest

Veliko več kot okoliških prebivalcev se je dneva odprtih vrat v Žabjaku udeležil Žurnal24 main
Romsko. Udeležba na dnevu odprtih vrat v Žabjaku majhna, na protestu pred Rotovžem večja.
Današnji dan odprtih vrat je začetek procesa drugačnega sobivanja.
Dušica Balažek, romska občinska svetnica

Na dan odprtih vrat romskega naselja Žabjak, ki ga je včeraj kot odgovor na napovedani popoldanski protest pred rotovžem pripravila Dušica Balažek, romska svetnica, so prišli trije prebivalci okoliških vasi in novinarji, popoldanskega protesta regijske civilne iniciative pred rotovžem pa se jih je udeležilo okoli 50.

Nočejo se izpostaviti
"Krajani se o tem, da bi prišli v Žabjak, sploh nočejo pogovarjati," je povedal eden od omenjenih treh krajanov, ki se niso pustili fotografirati. "Ljudje na dan odprtih vrat niso prišli, ker se ne želijo izpostavljati. Okoliški prebivalci smo nemočni in nas je strah," je dodala krajanka.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main








             3
krajani okoliških vasi so dopoldne prišli v Žabjak, pred rotovžem pa se jih je popoldne zbralo okoli 50.

Balažkova je zbranim predstavila svojo vizijo ureditve tega naselja, ki bo po njenih besedah čez desetletje naselje urejenih hiš, imeli pa bodo tudi skupni objekt, namenjen športu in prireditvam. Pogoj za vse to pa je, kot je dodala, legalizacija tega naselja.

"Za varnost mu ni mar"
Prav legalizacija pa je bila predmet protesta zbranih pred rotovžem, ki so županu Alojziju Muhiču povedali nekaj krepkih, češ da mu za njihovo varnost ni mar.

Proti legalizaciji
Krajani KS Bučna vas. Nasprotovanje legalizaciji romskega naselja Žabjak krajani okoliških vasi izražajo več let. "Nasprotujemo vsaki širitvi iz zazidalnega načrta iz leta 1984, ko nam je bilo obljubljeno, da se naselje ne bo širilo, temveč da se bodo stanovanjske razmere za Rome izboljšale," so zapisali v peticiji. Od občinskega sveta so včeraj zahtevali, naj sprejme sklep o zaustavitvi postopkov legalizacije Žabjaka. "Če se to ne bo zgodilo, bomo protestni shod pripravili pred vsako sejo občinskega sveta," je napovedal Silvo Mesojedec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.