Slovenija
72 ogledov

Na območju PU Novo mesto čez mejo 1185 beguncev

begunci Saša Despot
Največji del beguncev je v našo državo prispel do polnoči, od polnoči do zjutraj jih je prišlo le 35. Večino so že prepeljali v sprejemne centre po državi. Ponoči je pri prehodu Rigonce prišlo do nasilja. Noč na tem delu so begunci prebili na tleh.

Jutro, ura še ni sedem. Pred mejnim prehodom Rigonce se počasi prebuja okrog sto beguncev, ki so noč prespali na tleh na mostu čez Sotlo tik pred prehodom. Odeje in najnujnejše so jim razdelili prostovoljci. 

Na območju PU Novo mesto je sicer do današnjega jutra prispelo 1185 beguncev. “V sprejemnem centru v Brežicah je trenutno nastanjenih 119 tujcev. Ostale tujce so prepeljali v sprejemne centre po državi, kjer potekajo postopki evidentiranja in v Center za tujce v Postojni,” zjutraj pove Alenka Drenik z novomeške policijske uprave.

V Gornji Radgoni in Postojni

V Centru za tujce v Postojni jih je po besedah vodje centra Jožeta Konca okoli 240, med njimi večina Sircev in Iračanov. "Tukaj je stanje brez posebnosti," pravi Konec. V nastanitveni center na Sejmišče v Gornji Radgoni pa je bilo okoli ene ure zjutraj sprejetih 198 tujcev, čez dan pa jih bodo predvidoma tja prepeljali še več. "V centru poteka nastanitev tujcev in najava hrvaškim varnostnim organom za vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama," je pojasnila Suzana Rauš. iz PU Murska sobota. "Večinoma gre za družine z otroki, domnevno državljane Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Bangladeša, Nigerije in Egipta. Nihče ni zaprosil za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji."

Spomnimo, da je Hrvaška včeraj zavrnila 201 begunca, ki jih je Slovenija skladno s sporazumom želela vrniti na Hrvaško.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje je na vstopu v Slovenijo promet zaprt za tovorna vozila. Predvidoma do 18. ure bo zaprt tudi mednarodni potniški promet čez železniški mejni prehod v Dobovi.

Občani sodelujejo s policijo

Po naših informacijah je bilo na območju od meje proti notranjosti tekom noči opaziti več kombijev tujih registracij; na novomeško policijsko upravo smo naslovili vprašanje, ali policija poostreno nadzira tudi notranjost države.

"Seveda. Lahko povem, da smo tudi mi s strani občanov dobili več naznanil, da se v njihovi bližini nahajajo osebe, za katere se jim je zdelo, da s tujci, ki bi lahko nedovoljenoprečkali mejo. Vsa naznanila smo sproti preverjali in na ta način tudi prijeli nekaj teh tujcev. O številkah v tem trenutku ne morem govoriti, vsi so zajeti skupno številko tujcev, ki smo jih včeraj in tekom noči evidentirali na našem območju," za naš portal pove Alenka Drenik s PU Novo mesto.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenski policisti uporabili solzivec

Kot smo že poročali, na mejnem prehodu Rigonce je sinoči prišlo do napete situacije, ko je skupina beguncev iz hrvaške strani, kjer so jih policisti mirno spustili mimo, skušala prebiti slovenski policijski kordon, pri čemer so slovenski policisti uporabili solzivec.

V zvezi z dogodkom PU Novo mesto poudarja, da je eden izmed policistov uporabil plinski razpršilec zoper protestnika, ki je v skupini z drugimi skušal prebiti kordon policistov, pri čemer je skupina stopnjevala z nasiljem. “V policiste so metali palice in plastenke. Posamezni protestniki so z vso silo policiste odrivali in nasilje usmerili v enega izmed policistov, zato je ta zoper enega nasilnega protestnika uporabil plinski razpršilec.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policija poudarja še, da uporabo prisilnih sredstev ureja pravilnik, ki natančno opredeljuje kdaj policist sme uporabiti tovrstno prisilno sredstvo in plinski razpršilec sodi med milejša prisilna sredstva,  ki jih policist sme uporabiti za vzpostavitev javnega reda in miru in zagotavljanja varnosti ljudi.

Po podatkih policistov ob uporabi prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. “Plinski razpršilec nikakor ni bil uporabljen zoper skupino oseb ali tujce, ampak zoper posameznika, ki je kršil javni red in mir,” še izpostavlja Alenka Drenik z novomeške policijske uprave. 

Policisti so na tem območju, torej pred prehodom Rigonce tudi danes zjutraj, opazili smo tudi, da se je proti prehodu peljalo več policijskih vozil, ki so v prikolicah prevažali konje. Mejo bodo tako danes varovali tudi policisti na konjih.

PREBERITE TUDI:

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si