Slovenija
24 ogledov

Na območju Tržiča obvezno prekuhavanje vode

voda, roke, osvežitev Žurnal24 main
Na območju občine Tržič je do nadaljnjega obvezno preventivno prekuhavanje pitne vode. Ukrep prekuhavanja velja do preklica, sporočajo z občine.

Za ta ukrep so se odločili po posvetu z Zavodom za zdravstveno varstvo, ker so v zadnjem času na območju Tržiča zaznali povečano število črevesnih obolenj, smo izvedeli. Ko bodo dobili končne rezultate in bodo prepričani v varno uporabo vode, bodo o tem prek lokalnega radia in spleta obvestili javnost.

"Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z aidsom)," sporočajo prek spletne strani in dodajajo: "Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.