Slovenija
54 ogledov

Na obzorju novi Kop?

Novo podžupanjo Vladko Kežman pri urejanju gospodarskih javnih služb čaka težko Žurnal24 main
Vladka Kežman. Kot nova podžupanja se bo ukvarjala z gospodarskimi javnimi službami.

“Največjo in najtežjo nalogo bom imela na področju organiziranja in uspešnega delovanja gospodarskih javnih služb,” je ob včerajšnjem imenovanju na položaj nepoklicne podžupanje napovedala Vladka 
Kežman iz LDS.

To, da občina že nekaj časa ni posebno zadovoljna s Komunalnim podjetjem Brežice (Kop), ki zanjo opravlja gospodarske javne službe, in to, da je bila Kežmanova do upokojitve direktorica Kopa, daje slutiti, da jo je župan “vpoklical”, da reši ta problem. Morda celo z ustanovitvijo novega 
komunalnega podjetja.

Zakon

Tehtanje možnosti. “Zakon ne dovoljuje neposredne podelitve koncesije družbi, v kateri so zasebniki, v brežiškem primeru pa ti tvorijo kar 75 odstotkov, medtem ko ima občina četrtinski delež,” je povedal župan.

Zakon dopušča tudi ustanovitev občinskega javnega podjetja ali pa režijskega obrata pri občini. Kežmanova pravi, da bo treba resno pretehtati vse možnosti.

Občina nezadovoljna
Občina teh služb nima urejenih skladno z zakonom, a mora to do konca leta urediti,” priznava župan Ivan Molan. Zdaj po pogodbi te storitve zanjo opravlja brežiški Kop, ki mu občina ni podelila koncesije.

“Sodelovanje s Kopom je že dlje slabo, saj od njih nismo dobivali potrebnih podatkov. Gre za nezaupanje in nezmožnost dogovarjanja, ključna stvar pa so preveliki stroški; med drugim je Kop predlagal 40-odstotno povišanje storitev,” je Kopove grehe naštel župan.

Napovedal je, da se bo s predvideno novo ureditvijo – ustanovitvijo javnega podjetja ali razpisom za podelitev koncesije – že maja ukvarjal občinski svet.

Pri tem je opozoril na dva problema: “Na razpis za koncesionarja se lahko prijavi tujec, in to bi bilo najslabše, poleg tega pa je treba imeti v mislih 150 zaposlenih na Kopu, za katere bi bile lahko nekatere 
odločitve boleče.”

“Gre za druga ozadja”
“Ko je občina pred dvema letoma objavila razpis za podelitev koncesije in potem razpis razveljavila, je bil Kop – razen pri vodovodu, kjer se je pojavil neki Poljak – najugodnejši ponudnik,” je drugo plat zgodbe predstavil Stane Tomše, direktor Kopa, ki je na čelu podjetja tri mesece, prej pa je bil dolga leta v nadzornem svetu (NS).

“Tudi občina ima svojega človeka v NS, in če je želela dobiti kakšne informacije, so ji bile na voljo,” je na očitke občine odgovoril direktor. Predlagal je, naj občina naredi primerjavo cen s krškim Kostakom, pa bo dobila realno sliko.

“Pri oddaji ponudbe pa smo res navedli dvig cen, saj so se razmere pri zbiranju in odvozu odpadkov bistveno spremenile in podražile,” je pojasnil Tomše, ki ima občutek, da Kop občini ni 
politično všečen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.