Slovenija
26 ogledov

Na obzorju težave z zdravili

tablete, tableta, zdravila Žurnal24 main
Dobavitelja Kemofarmacija in Salus razmišljata o prekinitvi dobave zdravil bolnišnicam. ZZZS miri, da "ni še tako hudo", v UKC pa zagotavljajo, da posebnega problema s plačili nimajo.

O prekinitvi dobave zdravil v slovenske bolnišnice naj bi dobavitelja razmišljala zaradi zamujanja pri plačilih. Stanje naj bi se še poslabšalo ob uresničitvi napovedi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da bolnišnicam ob koncu leta dodatno zniža akontacije.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin miri, da še ni "tako hudo in tako daleč, da bi prišlo do resnih motenj pri preskrbi zdravil". Sam ne vidi nobenega finančnega razloga, da bi do prekinitve dobave zdravil prišlo. To bi se lahko zgodilo konec prihodnjega leta, vendar bodo "poskrbeli, da se to ne bo zgodilo".

Fakin meni, da bi bolnišnice na letni ravni lahko privarčevale do 25 milijonov evrov, če bi hranile samo zaloge zdravil za dva tedna.

"Naj se prilagodi tudi ZZZS"

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec verjame, da "bomo skupaj našli pot, da zdravja državljanov na tak način ne bomo ogrožali". S plačili zamujajo za šest dni, tako da "nekega velikega problema" po njegovem mnenju ni.

Na Fakinove besede, da bi morale bolnišnice poiskati rezerve in dodatno znižati cene zdravil, Vrhunec odgovarja, da se z dobavitelji vseskozi pogajajo za nižje cene zdravil, kar jim je na razpisu tudi uspelo. "Tako da pozivamo ZZZS, da tudi oni prilagodijo cene, ki jih plačujejo za zdravila, cenam, ki jih plačujemo mi. Na ta račun lahko ZZZS na letni ravni doseže nekaj milijonov evrov prihrankov," je dejal.

Vrhunec meni, da je na ZZZS, da na drugačen način pristopi k varčevalnim ukrepom. "ZZZS lahko za enak odstotek in na enak način, kot je nam znižal akontacije, zniža tudi cene in akontacije svojim dobaviteljem. Tako bi lahko ZZZS na letni ravni prihranil tudi 50 milijonov evrov," je dejal.

Akontacija na zdravila?

V UKC Ljubljana ne razmišljajo o takšnih ukrepih kot v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, in sicer da bi od bolnikov zahtevali akontacijo za zdravljenje, če bolnišnica ne bo dobila dovolj denarja od ZZZS. Kot je poudaril Vrhunec, v kliničnem centru ne razmišljajo, da bi obremenili bolnike, saj bi na tak način vzpostavili veliko neenakost in nesolidarnost med bolniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.