Slovenija
6889 ogledov

Na odstop Kosove so se drugi kandidati že odzvali

Marta Kos Anže Petkovšek Marta Kos
Po odločitvi Marte Kos, da odstopi od kandidature za predsednico republike, so že znani prvi odzivi. Odprto ostaja vprašanje, kaj bodo zdaj storili v Gibanju Svoboda.

Na novico o odstopu od kandidature za predsednico republike Marte Kos se je že odzvala kandidatka Nataša Pirc Musar, ki se v predsedniško kandidaturo podaja s podpisi volivcev.  

"Ob novici, da Marta Kos odstopa od kandidature, s poti po Primorski sporočam, da to osebno odločitev Marte spoštujem. Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo," je sporočila Pirc Musarjeva.

Pirc Musarjevi ankete javnega mnenja kažejo največ možnosti za zmago na predsedniških volitvah. Po nekaterih informacijah je odstopu Kosove botrovalo tudi dejstvo, da se glasovi volivcev na levi sredini preveč drobijo, kar je v prid kandidatu SDS Anžetu Logarju. 

Gibanju Svoboda smo posredovali novinarsko vprašanje, ali bo glede na nove okoliščine, podprlo Pirc Musarjevo. Ko prejmemo odgovor, ga objavimo. 

Iz štaba Anžeta Logarja so sporočili, da nadaljujejo kampanjo in ne komentirajo dejanj drugih kandidatov. 

V štabu kočevskega župana Vladimirja Prebiliča pa so v odzivu izrazili prepričanje, da bodo s svojimi vsebinami uspešno nagovorili tudi del volivcev, ki bi sicer podprl Kosovo. "Odstop kandidatke Marte Kos bo vsekakor pustil vrzel v letošnjih predsedniških volitvah, saj je bistvo demokracije v tem, da imajo volivci na izbiro kakovostne kandidate za predsednika republike, kar Marta Kos, ne glede na to, da smo si kandidati konkurenčni, vsekakor tudi je," so še povzeli odziv Prebiliča.

Največja stranka v nenavadnem položaju

Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

Odločitev Kosove, ki je danes sporočila, da se umika iz bitke za funkcijo predsednika republike, po Zorkovi oceni tako stranko postavlja v nenavaden položaj.

Hkrati pa tudi odpira prostor za druge predsedniške kandidate, kot sta denimo kočevski župan Vladimir Prebilič in nekdanji poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, meni. Sam sicer ocenjuje, da bi takšna poteza ob zadostnem številu zbranih podpisov podpore volivcev lahko "šla bolj na roko" drugemu.

Prav tako Zorko meni, da današnja poteza Kosove v prvem krogu volitev prinaša več negotovosti v prvem krogu za poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Kosovi, se bodo namreč po Zorkovih pričakovanjih v večji meri prelili k pravnici Nataši Pirc Musar. Ta bi tako lahko pridobila na podpori.

Kljub temu pa Zorko ne vidi možnosti, da bi kateri izmed kandidatov, ki so do zdaj najavili svojo kandidaturo, slavil že v prvem krogu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • MK_NEW 18:57 30.avgust 2022.

    ženska nima za burek... še debelinko skenslamo

  • MK_NEW 18:56 30.avgust 2022.

    ahahahha KOMUNAJZERJI NAVADITE SE IZGUBLJAT...

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:16 30.avgust 2022.

    musarjeva je vsem pokazala, da je lutka farmako-mafije saj je javno zagovarjala obvezno ko-vid injekcijsko ubijanje ljudi. Sama se zagotovo ni dala ko-vid cepiti, ker ve, da je to ubojno sredstvo. logar žal ni nič boljši. To medijsko porivanje nje ...prikaži veče naprej je res nagravžno.