Slovenija
2 ogledov

Na odtočne jarke so kar pozabili

Stanič Jerca Božič Kranjec
Protipoplavno. S povračilom države za škodo nekateri nezadovoljni. Jutri strokovna konferenca.

Kostanjevica na Krki. “Pričakujem dogovor, da se poplavna varnost začenja na izlivu Krke v Savo, da bi to upoštevali tudi pri gradnji hidroelektrarn Brežice in Mokrice, saj Krka pri nas poplavlja takrat, ko jo ustavi Sava,” je o jutrišnji strokovni konferenci, na kateri bodo sodelovali tudi strokovnjaki z Agencije RS za okolje, inštituta za vode in s fakultete za gradbeništvo, povedal župan Mojmir Pustoslemšek.

Severni del Kostanjevice je voda po njegovih besedah zalila, ko se je umikala iz Krakovskega gozda, ki deluje kot naravni zadrževalnik vode.

“V preteklosti so ljudje naredili odtočne jarke, po katerih je ta voda odtekala v strugo reke, po drugi svetovni vojni pa so jih prenehali vzdrževati, zato jih bomo znova obnovili,” je pojasnil Pustoslemšek.

Prizadeti v lanskih poplavah pa še oddajajo vloge in potrdila o opravljenih delih za povrnitev škode od države. “Tisti, ki niso imeli denarja za plačilo mojstrom, računov ne morejo imeti, torej še teh 40 odstotkov povračila ne morejo dobiti,” meni Jože Stanič, ki je razočaran, saj mu je komisija priznala le za 10 tisoč evrov škode, tako da so mu povrnili štiri tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.