Slovenija
152 ogledov

Na ognjemet, koncert ali v kočo

Ognjemet bo pregnal dež in ne obratno. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Ognjemeti. Letos bodo v povprečju krajši. Rajanja. Začnejo se ob 21. ali 22. uri. Najdlje se bodo veselili v Mariboru, kjer bo rajanje trajalo do četrte ure zjutraj.

Rajanje. Silvestrovega se bodo najbolj razveselili glasbeni zanesenjaki. V šestih večjih krajih, ki smo jih izbrali v uredništvu, se bo na odrih zvrstilo 27 glasbenih izvajalcev. Vstopnine na dogodke ne bo.

150 tisoč evrov je za decembrsko rajanje od 3. decembra letos do 2. januarja prihodnje leto namenila Mestna občina Ljubljana, Mariborčani pa denimo 30 tisoč manj.

Rajanje lahko nekoliko pokvari le dež, saj vremenoslovci napovedujejo suho vreme le na severovzhodu. Dežnik naj tako spada med obvezno opremo. Strahu, da obiskovalcev ne bo, pa po napovedih turističnoinformacijskih centrov ni: “Če jih ni ustavilo sneženje in nizke temperature, jih tudi dež ne bo.”

V novo leto pa ne bo mogoče odsmučati, denimo v Kranjski Gori, saj bo smučišče zaprto. Neuradno zaradi prejšnjih slabih izkušenj, ko so ljudje pregloboko pogledali v kozarec in precenili svoje sposobnosti.

Nebo bo najdlje osvetljeno v Celju
V Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani in Mariboru bodo na silvestrovo okoli polnoči nebo razsvetlili ognjemeti. Le v Novem mestu – od šestih večjih krajev, kjer smo spraševali – ognjemeta ne bo, zatika se pri denarju. Celjani bodo barvne eksplozije opazovali najdlje (deset minut). Nekoliko daljši ognjemet od povprečja bodo imeli tudi v Kranju in Mariboru (od sedem do osem minut), medtem ko bo drugod v povprečju trajal od štiri do pet minut. V Celju, Ljubljani in Mariboru pa so dodali, da bo ognjemet letos v primerjavi z lanskim trajal manj. Najbolj so ga skrajšali v Celju – s 15 na deset minut.

Ljubljana bo imela posebne tematsko obarvane pirotehnične slike. Slike bodo tri – v ljubljanskih, slovenskih in evropskih barvah.

Kam po regijah
Ljubljana - štiri prizorišča in 15 izvajalcev
Prestolnica bo letos imela nekoliko krajši ognjemet, kot lani. "Začel se bo minuto po polnoči, trajal bo 4,5 minute, bo intenziven in v treh tematsko obarvanih pirotehničnih slikah – barve Ljubljane, Slovenije in Evropske unije," so  povedali na ljubljanskem Ticu. Rajanje bo potekalo na Prešernovem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter v Križankah. Vstopnin ne bo, na vseh prizoriščih pa se program začne ob 21. uri pa vse do dveh oziroma pol treh.
Na odrih se bo zvrstilo 15 glasbenih izvajalcev, honorarje zanj pa pokrijejo donatorji, pravijo na TIC. "Pevci se bodo menjali predvidoma na eno uro," še dodajajo.
Na Prešernovem trgu bodo nastopali Tabu, Alenka Godec s skupino, Victory in Daniela.

 

Oder na Mestnem trgu bodo zasedli Stari Mački, Eroika in Manca Izmajlova.
Silvestrovanje na Pogačarjevem trgu je novost (ni pa slavja na Kongresnem trgu), tam pa bo publika lahko videla Vili Resnik, Krila in Ansambel Bratov Poljanšek.
Ljubitelji alternativne rock glasbe bodo prišli na račun v Križankah, kjer bodo zaigrali Incurabili, Muškat Hamburg, R5PS, Slon in sadež, Metalsteel James Riviera.
Več informacij na http://www.visitljubljana.si/si/prireditve/17374/detail.html.

Maribor - noviteta bodo mariborski "Škoti" Happy Ol'McWeasel
Ognjemet se bo začel minuto čez polnoč, trajal bo od sedem do osem minut. Na letošnjem silvestrovanju na prostem predstavljajo popolnoma druge izvajalce, v primerjavi z lani. Kot noviteto izpostavljajo mariborske škote Happy Ol'McWeasel. Prireditev se bo začela ob 22. uri, zaključila pa predvidoma ob 4. uri.
Na Trgu svobode bodo zapeli Domen Kumer, Nuša Derenda, Happy Ol'McWeasel in Show Band Klobuk.
Poleg sivlestrovanja v starem mestnem jedru, bo zadnje sekunde tega leta mogoče odštevati tudi na Mariborskem Pohorju, konkretneje na zgornji postaji nove Pohorske vzpenjače. Zabava se bo tam začela že od 17. ure, zadnja gondola pa bo v dolino odpeljala ob tretji uri zjutraj. A ta ne bo zastonj.
Več informacij na http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=640&prireditev=855454&jezik=1060 in http://www.pohorje.org/mariborsko-pohorje-pozimi/news?nid=199.

Celje - 10 minut bliskanja na nebu
Celjani se bodo na Trgu celjskih knezov zbirali od 22. ure dalje. Specialni gostje bodo Čuki. Ognjemet bo nebo krasil deset minut, kar je najdlje med izbranimi kraji. Pri tem organizatorji poudarjajo, da je kljub temu krajši za pet minut, v primerjavi z lani. Zabava bo zaključena predvidoma ob tretji uri zjutraj.
Več informacij na http://www.celeia.info/.

Koper - šest ur za žur
Ob morju (v Kopru) se bodo letos zabavali šest ur - od 21. ure do 3. ure zjutraj. V Taverni bo svoje peveske in igralske sposobnosti pokazala Tinkara Kovač. Poleg nje pa bodo Koprčani gostili tudi Sons in Platano. Ognjemet bo trajal od štiri do pet minut.
Več informacij na http://www.skopromvnovoleto.si/.

Novo mesto - noč brez ognjemeta, bo pa zato Dan D
Edino mesto med šestimi vprašanimi, ki letos ne bo imelo ognjemeta, je dolenjska prestolnica. Zatika se menda pri denarju. Silvestrovanje bo na odprtem na Glavnem trgu, publiko pa bosta zabavala DJ Kova od 23.30 ure pa Dan D. Organizatorji pravijo, da naj bi koncert trajal približno dve uri, celotna prireditev pa naj bi se zaključila okoli druge ure zjutraj.
Več informacij na http://www.dolenjska.net/?id=1374.

Kranj - obiskovalce bodo razveselili Veseli svatje
V Kranju bo mogoče najdaljšo noč preživeti na Slovenskem trgu. Zabava se bo začela ob 22. uri, trajala pa bo do okoli pol treh. Malo čez polnoč bo od šest do sedem minut trajajoč ognjemet (z vrha poslovne stavbe Globus) – ob polnoči bo namreč župan voščil obiskovalcem. Gostje bodo Vili Resnik in Veseli svatje.
Več informacij na http://www.veseli-december.com/VD09,,silvestrovanje_09.htm.

Katere koče obratujejo tudi med novoletnimi prazniki
Med novoletnimi prazniki bo po podatkih Planinske zveze Slovenije predvidoma odprtih okoli 120 planinskih koč, od tega jih 45 obratuje ves čas, 72 ob koncih tedna in praznikih, nekaj jih ima poseben odpiralni čas.

 

Ves čas odprte koče
Med ves čas odprte koče spadajo Dom v Tamarju, Mihov dom na Vršiču, Koča na Gozdu, Koča v Krnici, Erjavčeva koča na Vršiču Triglavski dom na Kredarici (zasilno oskrbovan), Blejska koča na Lipanci, Koča pri Savici, Dom na Komni, Koča "Merjasec" na Voglu, Dom na Lubniku, Slavkov dom na Golem Brdu, Koča na Pikovem, Poštarski dom pod Plešivcem, Planinska koča Iskra na Jakobu, Planinski dom na Gospinci, Dom v Kamniški Bistrici, Domžalski dom na Mali planini, Dom na Smrekovcu (od 26. decembra dalje).

Gostinci bodo delali minimalno
“Plače v gostinstvu so katastrofa. V zelo lepih hotelih delajo reveži, ki si s poštenim delom ne morejo zagotoviti niti povprečne slovenske plače,” sta včeraj opozorila reprezentativna sindikata v gostinstvu in turizmu. Zato sta zaposlene pozvala, naj za novoletne praznike delajo ravno toliko, kolikor so jih delodajalci in lastniki pripravljeni plačati, ter naj pri svojem delu upoštevajo zakonsko dogovorjene odmore in počitke. Od turistično-gostinske zbornice pričakujejo, da se bodo dogovorili o prenovi plačnega sistema, sicer bodo začeli zbirati podpise za stavko. Na zbornici, kot nam je povedala direktorica Majda Dekleva, čakajo, kaj se bodo glede minimalne plače dogovorili pogajalci na državni ravni.

Odprte so tudi Mozirska koča na Golteh, Andrejev dom na Slemenu, Planinski dom na Gori Oljki, Mengeška koča na Gobavici, Planinski dom na Rašici, Mariborska koča, Ruška koča pri Arehu, Koča na Klopnem vrhu, Grmovškov dom pod Veliko Kopo, Ribniška koča, Planinska koča na Pesniku, Planinski dom Kozjak, Dom na Paškem Kozjaku, Dom na Boču, Koča na Bohorju, Tončkov dom na Lisci, Dom na Šmohorju, Planinski dom v Gorah, Planinski dom na Kumu, Planinski rudarski dom na Kalu, Planinski dom na Mrzlici, Planinski dom na Zasavski gori, Planinski dom na Jančah, Planinski dom na Mirni gori, Furlanovo zavetišče pri Abramu, Planinski dom na Sviščakih.

Koče odprte ob koncih tedna in praznikih
Planinska koča na Uskovnici, Planinska koča na Vojah, Kosijev dom na Vogarju, Bregarjevo zavetišče na Planini Viševnik, Orožnova koča na Planini za Liscem, Krekova koča na Ratitovcu, Koča na Petrovem brdu, Planinska koča na Ermanovcu, Zavetišče GS na Jelencih, Koča na Blegošu, Mihelčičev dom na Govejku, Valvasorjev dom pod Stolom, Roblekov dom na Begunjščici, Dom pri izviru Završnice, Planinski dom na Zelenici, Koča na Ljubelju, Dom na Kofcah, Dom na Peci, Koča na Dobrči, Dom pod Storžičem, Zavetišče v Gozdu, Koča na Kriški gori, Dom na Kališču, Črnuški dom na Mali planini, Frischaufov dom na Okrešlju, Dom planincev v Logarski dolini, Koča na Grohotu pod Raduho, Koča na Loki pod Raduho, Dom na Menini planini, Planinski dom na Čreti, Planinski dom Šentjungert, Planinski dom na Uštah, Planinski dom Milana Šinkovca, Koča Planinc na Pohorju, Koča pod Kremžarjevim vrhom, Koča na Žavcarjevem vrhu, Planinski dom Košenjak, Koča Velikonočnica (odprta samo v nedeljo in na praznični dan), Zavetišče v Pečicah, Tončkov dom na Lisci, Jurkova koča na Lisci, Planinski dom na Resevni, Pečovniška koča na Grmadi, Koča na Kopitniku, Planinski dom na Bukovici, Dragov dom na Homu, Planinski dom na Brnici, Dom pod Reško planino, Planinski dom na Čemšeniški planini, Zajčeva koča, Dom Vinka Paderšiča na Gorjancih, Koča pri Jelenovem studencu, Planinska koča pri Sv. Ani na  Mali gori, Lavričeva koča na Gradišču,  Planinska koča na Kamen Vrhu in  Koča na Kamnem vrhu (odprti samo v nedeljo in na praznični dan), Koča na Sabotinu, Pirnatova koča na Javorniku, Koča na Hleviški planini, Koča Antona Bavčerja na Čavnu, Iztokova koča pod Golaki, Vojkova koča na Nanosu, Planinska koča na Krimu, Planinska koča na Vrhu Sv. Treh Kraljev, Koča Draga Karolina na Snežniku, Stjenkova koča na Trstelju, Koča na Kokoši (nad Lipico), Tumova koča na Slavniku, Zavetišče na Koradi, Zavetišče na Planini, Planinska koča na Kozleku (odprte samo v nedeljo in na praznični dan).

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.