Slovenija
15 ogledov

Na Onkološkem spet legionela

Žurnal24 main
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OIL) so ob zadnjem mikrobiološkem preizkusu spet zaznali prisotnost bakterije legionele. Bakterije so odkrili v petih vzorcih iz dveh stavb.

V petih vzorcih iz stavb E in D so znova odkrili prisotnost legionele. Na OIL so že začeli izvajati varovalne ukrepe. Na zadnjem mikrobiološkem preizkusu 17. junija so prisotnost legionele preverjali na 28 vzorcih pitne vode v stavbah D, E in H, legionelo pa so odkrili v dveh vzorcih iz stavbe E ter treh iz stavbe D.

"Od 5. do 7. julija izvajamo v stavbah D, E in H toplotni šok, na mesta, kjer je bila pri zadnji analizi ugotovljena navzočnost legionele, nameščamo filtre, izvedli bomo tudi nekatere posege na vodovodni napeljavi na problematičnih mestih," so nam sporočili z OIL.

V tako kompleksnem vodovodnem omrežju, kot je na OIL, je pojav legionele možen, zato z rednimi nadzori spremljajo kakovost vode. Ob vsakokratnem odkritju povečane koncentracije legionel ob splošnih ukrepih poskušamo ugotoviti tudi morebiten vzrok za povečano koncentracijo in ustrezno ukrepati.
Amela Duratović, tiskovna predstavnica OIL

Pogosta testiranja
Dodajajo, da je po terminskem planu predvidena redna kontrola na navzočnost legionele dvakrat letno, vendar zaradi znane problematike legionele to izvajajo pogosteje (tri- do štirikrat na mesec). Izreden nadzor opravijo vsakokrat po izvedbi ukrepov.

Legionelo nazadnje zaznali maja
Nazadnje so legionelo ob testiranjih zaznali na začetku maja, in sicer v stari stavbi C in objektu teleradioterapije. Tedaj je pregled pokazal, da sta bila za pojav legionele odgovorna starejša črpalka za vodo in zaprt ventil za toplo vodo. Oboje so sanirali in junijsko testiranje je pokazalo, da so bili ukrepi ustrezni, saj je bila prisotnost legionele pod mejnimi vrednostmi.

Onkologija se s pojavi legionele bojuje že več let. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.