Slovenija
274 ogledov

Na operacijo na odprtem srcu ni treba čakati

Operacija srca Reševalni pas/Twitter
Na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana so z delom popoldne in ob vikendih uspeli popolnoma odpraviti čakalne dobe za operacije na odprtem srcu.

Čakalne dobe jim je uspelo zmanjšati tako, da so elektivne in urgentne operacije opravljali vse dni v tednu, vključno s sobotami in nedeljami do 21. ure zvečer, v treh operacijskih dvoranah. Do današnjega dne so opravili že 958 srčnih operacij, po tri do štiri zahtevne operacije na dan. Do konca leta pa naj bi skupno izvedli več kot 1000 operacij na odprtem srcu. Čakalne vrste ostajajo za periferne žilne operacije, a pričakujejo, da jih bodo v naslednjem letu bistveno znižali. 

Predstojnik kliničnega oddelka Tomislav Klokočovnik je izpostavil nove metode zravljenja, ki so jih letos uvedli. Pri odraslih so začeli izvajati operacije zamenjave aortnega loka, ascendentne aorte z mini pristopom. Novost je tudi rekonstrukcija aortne zaklopke, kar pomeni, da pri tistih srčnih bolnikih, kjer je to možno, bolne ali okvarjene aortne zaklopke ne zamenjajo z umetnimi, temveč izvajajo rekonstrukcijo (plastiko) aortne zaklopke. Letos so opravili okoli 40 takih rekonstrukcij.

Med uspehi kliničnega oddelka Klokočovnik izpostavlja tudi težje operacije na področju otroške trebušne žilne patologije, s katerimi bolnišnice v tujini nimajo izkušenj.

Na oddelku dela 10 specialistov kirurgov in trije specializanti ter 128 medicinskih sester oz. zdravstvenih tehnikov. Letno oskrbijo več kot 2000 bolnikov v hospitalnem delu, v ambulantah pa pregledajo več kot 11.000 bolnikov. 

Komentarjev 1
  • primorka 17:40 11.december 2014.

    Vsaka čast dr. Klokočovniku. Samo tako naprej. Srečno.