Slovenija
53 ogledov

Na otokih draga sadje in zelenjava

Vis Katarina Pernat
Dopust. Če se odpravljate na dalmatinske otoke na Hrvaško, se izplača ustaviti na tržnici v Splitu.

“Svetujem vsem, ki potujejo na hrvaške otoke v Dalmaciji iz pristanišča v Splitu, da si sadje in zelenjavo nakupijo na bližnji tržnici v Splitu. Tam je namreč občutno cenejša,” nas je obvestila bralka, ki je odpotovala na otok Vis.

Supermarketi cenejši

Za domači paradižnik je tako v Splitu na tržnici odštela 8 kun (dober evro), na Visu na tržnici pa ga ponujajo za 14 kun (2 evra) za kilogram. Na celini so cenejše tudi breskve, grozdje in še nekatera druga zelenjava. "Na Braču sta sadje in zelenjava v povprečju vsaj 30 odstotkov dražja kot na celini. Se pa izplača kupovati sadje in zelenjavo v supermarketih in ne na njihovi lokalni tržnici, kjer imajo v sezoni navite cene," nas je obvestil drugi bralec, ki dopustuje na Braču.

Hrano si nosijo od doma

Sicer pa je že od nekdaj veljalo, da so hrana in pijača veliko dražji na hrvaških otokih kot na celini.

Od 1. julija, ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, ni več stroge omejitve pri prevozu hrane čez mejo. “Ob prehodu meje s Hrvaško potnikom ni več treba prijaviti gotovine in drugih plačilnih sredstev, prav tako ne bo več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil in podobnim,” pravijo na Carinski upravi RS. Tako se domačini na otokih že pritožujejo, da veliko turistov večino hrane, ki jo porabijo v času bivanja pri njih, prinesejo že iz svojih držav.

Jadrolinija  | Avtor: Katarina Pernat Katarina Pernat
Primerjava cen otok Vis – Maribor

Kava: 1,06 evra – 1 evro
Pivo veliko točeno: 2,66 evra – 2 evra
Steklenica coca-cole: 1,99 evra – 1,80 evra
Cigarete marlboro light: 3,19 evra – 3,70 evra
Beli kruh: 0,66 evra – 0,80 evra
Liter mleka: 0,93 evra – 0,89 evra
Špageti barilla: 1,53 evra – 0,98 evra
Fanta, 1,5 litra : 1,99 evra – 1,30 evra

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.