Slovenija
62 ogledov

Na parkirišču spijo, ker jim dovolijo

Vozniki tovornjakov opozarjajo na slabe razmere. Daša Purgaj
Avtoprevozništvo. Delodajalec navedbe svojega nekdanjega voznika zanika.

"Ne, da delavci morajo spati na parkirišču, to jim dovolimo," se je na zgodbo tujega delavca, ki smo jo objavili včeraj, odzval mariborski prevoznik Darko Novak iz podjetja Prevozništvo Darka Novak, s. p., kjer je zaposlenih nekaj manj kot 30 ljudi in ne 200, kot se nam je včeraj zatipkalo.

Navedbe delavca smo danes preverili pri delodajalcu, ki nam je z nekaterimi dokumenti dokazal, da vse trditve delavca in sindikata niso točne. Delavci imajo namreč pri davčnem uradu poravnane vse prispevke iz naslova zaposlitve, kar nam dokaže tudi s potrdilom Davčne uprave RS, izdanim pred dvema tednoma. Pokaže nam še bančni izpisek zadnjih plač zaposlenih, ki se gibljejo okoli 1.500 evrov. "Osnovna plača je takšna, kot je zakonsko predpisana, ostalo so dodatki," pojasni.

Plače so redne

Novak sicer potrdi, da se plače nižajo zaradi "nepotrebnih stroškov", a doda, da imajo z delavci dogovorjen limit, ki ga lahko porabijo za mobilni telefon. "Kar je več, je telefoniranje v privatne namene, ki ga ne moremo plačevati, nekateri limit presežejo tudi za več kot sto evrov," z izpiskom telefonskega ponudnika pokaže Novak. Na očitek, da morajo vozniki sami poravnati morebitne prometne prekrške, pa odvrne, da kazni ne dobi podjetje, ampak voznik osebno. Tudi s prijavo tujih delavcev na naslovu podjetja jim gredo "na roko", pravi, saj bi sicer delavci imeli stroške.

Vsak trenutek vedo, kje se vozniki nahajajo

Ne strinja se tudi z navedbami, da vozniki vozijo dlje kot devet ur. Za vsako vozilo imajo namreč vzpostavljeno GPS sledenje, minute in kilometri pa se beležijo v računalniški sistem. Da morajo vozniki tahograf ustaviti s pomočjo magneta, zanika, potrdi pa, da vozniki pomagajo nakladati in razkladati svoje tovornjake. Na vprašanje, kako si razlaga, da je v zadnjem mesecu odpoved dalo slabih deset delavcev, pa odgovori, da se to dogaja in da so verjetno našli "boljše" zaposlitve.

Komentarjev 3
  • MB2000 11:07 21.julij 2011.

    Res žalostno, da se kaj takega dogaja prevoznikom, ki so še med redkimi, ki lahko delavcem omogočajo redno plačo! Problem je, da so delavci preveč zakonsko zaščiteni in delajo kar hočejo, škodo, ki jo povzročajo pa bi morali kriti delodajalci. ...prikaži več Veliko je primerov tujih delavcev in naših, ki imajo dolgove in si mislijo, da jim je delodajalec dolžan dati vsak mesec vsaj 2.000,00 eur plače, brez, da bi sploh kaj naredili. Veliko je tudi takšnih, ki namerno uničujejo lastnino podjetja in zlorabljajo plačilne kartice, ki jim jih podjetje zaupa, ter povzročajo škodo, ki jo seveda mora nekdo pokriti in, kot je že v praksi je to delodajalec! Sramota, da se noben ne vpraša kje lahko nekdo vzame denar, da bi pokrival tolikšno škodo, ki ti jo povročijo delavci!!! Zato pa smo tako daleč, ker noben od delavcev ne rabi odgovarjati za svoja dejanja in je vedno vse kriv delodajalec, pa, če mu je krivda dokazana ali pa ne!!!

  • pt 09:22 21.julij 2011.

    Res neodgovorno delo novinarjev, da nekoga tako oblatijo brez prepričanja da je v tem sploh kaj resnice.Poznam primere Bosanskih delavcev, ki pridejo in prosijo za službo, se z vsem strinjajo potem pa se zgodi nekaj takega..Preden postanejo vsaj delček voznika ...prikaži več polomijo vse kaj je na kamionu in naredijo veliko škode,po vsem tem pa še iz rezervarjev črpajo gorivo in ga prodajajo....tako da kar pogumno naprej in ne pustit nekaj pametnim (tujim) voznikom ki nimajo druge skrbi kot kakšna bo plača, da v slabo luč spravijo tako uspešno podjetje....

  • jana1 22:10 20.julij 2011.

    Z vsem spoštovanjem, toda ali je to tisto, čemur vi pravite svoboda tiska?Navedete kup neresnic, ki ste jih dobili od "zanesljivih virov", napravite delodajalcu nepopravljivo škodo, naslednji dan pa napišete:" Ups, pa le ni tako........"Kje je zdaj delavec, ...prikaži več ki je trdil, da ni dobil plače in nima poravnanih prispevkov?Kje je gospa iz sindikatov, ki širi takšne zadeve, brez da bi jih preverila, čeprav je to njena dolžnost? Morda pa bi bilo dobro, da bi vsi zvedeli za ime in priimek delavca, ki je po krivici oblatil nekoga, ki mu je dal vse, kar mu pripada! Nisem nacionalist, daleč od tega, prej nasprotno, ampak zaradi krivic, ki so zgodile mnogim v gradbeništvu, še ni ubogi vsak , ki prihaja od drugod. So pa nekateri očitno zelo maščevalni in lažnivi....