Slovenija
34 ogledov

Na Pediatrični kliniki vsak konec tedna sprejmejo več opitih mladostnikov

najstniki alkohol popivanje Shutterstock
Na Pediatrični kliniki v Ljubljani so pretekli konec tedna sprejeli sedem alkoholiziranih mladostnikov, ki so bili tako opiti, da so potrebovali medicinsko pomoč.

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so pretekli konec tedna sprejeli sedem alkoholiziranih mladoletnikov, v letošnjem letu pa so do konca avgusta zdravili že 45 mladoletnikov, opitih z alkoholom. "Na Pediatrični kliniku UKCL se v zadnjih letih srečujemo s  povečanim sprejemom mladih, opitih z alkoholom do te mere, da potrebujejo sprejem v bolnišnico. Vsak vikend, petek in soboto zvečer, sprejmemo vsaj enega,velikokrat pa več opitih mladostnikov," sporočajo iz Pediatrične klinike.

Vozijo jih z reševalci

"Še veliko huje je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmemo več, običajno jih pripeljejo reševalci brez spremstva staršev, " pravijo na UKC Ljubljana. Mladi, ki prvič pijejo alkohol, so bolj dovzetni in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. "Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti." Statistike števila opitih mladostnikov v Sloveniji ni, je pa število precej večje, kot je število obravnavanih mladostnikov. Tretjina opitih ne poišče ali ne potrebuje zdravniške pomoči, tretjino zastrupljencev obravnavajo ambulantno, tretjino pa v bolnišnicah.

Mešanje z drogami lahko usodno

Vzroki za sprejem v bolnišnico so lahko huda motnja zavesti, kombinirana zastrupitev z alkoholom in drogami ali psihoaktivnimi snovmi, poškodba glave ter zapleti zaradi zastrupitve ter podhladitev in spolna zloraba. "Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, drogami in zdravili je lahko usodno. Oseba, ki sočasno uživa alkohol in energetsko pijačo, občuti manj pijanosti in utrujenosti, zato posledično lahko popije večje količine pijač ter ima občutek, da je popolnoma trezna. A dejansko to ne drži," opozarjajo zdravniki.

Komentarjev 3
  • belizajcek 10:27 04.september 2014.

    kje pa je biu ta žur?:)

  • punca05 07:11 04.september 2014.

    tudi meni se zdi fino....čimdalj stran od moralnih vrednot, kulture, vere, nobenega terorja nad otroki, ......samo strpnost, strpnost, strpnost.....pa bomo uspeli. Juhuju

  • BorutK 19:24 03.september 2014.

    Fino