Slovenija
12 ogledov

Na peklensko vroč vikend se dobro pripravite

poletje vročina Dejan Mijović
Konec tedna lahko temperature presežejo 35 stopinj Celzija. Če je mogoče, se umaknite pred vročino, v nasprotnem primeru skrbno poskrbite za svoje zdravje.

Visoke temperature imajo lahko številne neprijetne posledice za zdravje. Še posebej previdni bodite tisti, ki se konec tedna odpravljate na dopust, ker obstaja možnost, da boste obstali v gneči.

Nina Pirnat iz Inštituta za varovanje zdravja svetuje, da v takih primerih vzamete s seboj zadostno količino tekočine, predvsem vode ali malo sladkanega čaja, in kakšen manjši prigrizek. Ob tem opozarja, da "morajo biti živila taka, da se hranijo na sobni temperaturi. Če jemljemo hitro pokvarljiva živila (sendviči), jih obvezno prenašamo v hladilni torbi s hladilnim vložkom. Slaščic, sendvičev, hitro pokvarljivih živil brez hladilne torbe ne jemljimo na pot, saj predstavljajo tveganje za nastanek okužb ali zastrupitev s hrano."

Pirnatova svetuje, da se na pot odpravimo v lahkih, zračnih oblačilih svetlih barv, s seboj imejmo sončna očala, kremo za sončenje in pokrivali, če bi morali v stoječi koloni zapuščati vozilo.

Pomembno se je razgibati

Med dolgotrajnim potovanjem je pomembno, da se na vsake toliko časa, denimo vsako uro, ustavimo za par minutm se sprehodimo in raztegnemo. Pirnatova svetuje, da "naredimo par poskokov, počepov".

Klima je priporočljiva

Med samo vožnjo pa je priporočljivo uporabljati klimo, pri čemer ne smemo pretiravati. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo po nasvetih Pirnatove ne sme biti višje od petih stopinj Celzija. Če je zunaj torej 31 stopinj Celzija, avtomobil ohladite na 26 stopinj.

V kolikor pa klime nimate, se večrat ustavite v senčnih delih in pijte večje količine tekočin, če imate možnost pa se tudi osvežite z vodo. "Potniki v avtu brez klime naj si z mlačno vodo večkrat navlažijo obraz, čelo, vratni izrez in izpostavljene dele kože. Izhlapevanje vode s kože namreč omogoči telesu odvajanje odvečne toplote," svetuje Pirnatova.

"V vozila namestimo tudi zavesice na okno, da zaščitimo potnike pred neposrednimi vplivi sončnih žarkov. Če prevažamo otroke v otroških sedežih, pazimo, da je sedež oblečen še v dodatno bombažno ali podobno prevleko, glavico podložimo s tetra pleničko," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.