Slovenija
16745 ogledov

Na Petrolu že zmanjkuje goriva, to napovedujejo glede dviga cen

bencinska črpalka gneča mariborinfo.com
O tem, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, vnaprej ne morejo govoriti, so pa potrdili, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih.

Družbi Petrol in OMV po petkovi napovedi vlade, da ta ne bo podaljšala regulacije cen bencina in dizla, danes na bencinskih servisih zaznavata povečano povpraševanje. V obeh družbah so zato povečali dobavo zalog, kljub temu pa na nekaterih servisih za krajši čas zmanjkuje goriva.

Kot so v družbi Petrol pojasnili za STA, na določenih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje prihaja do kratkoročnih izpadov zalog, a se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že tekom dneva. Obenem so zaradi povečane prodaje na tovrstnih prodajanih mestih že povečali tudi dobavo goriva, so dodali.

Pri časniku Finance so na podlagi trenutnih parametrov in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili dosedanji politiki marž, izračunali, da bi lahko cena bencina presegla 1,60 evra za liter, cena dizla pa dosegla 1,82 evra.

Ob tem mirijo, da, kar se tiče stabilnosti oskrbe, ni potrebe za paniko in vrste na prodajnih mestih, saj ni nobene potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi.

Za maj potrjene vse načrtovane dobave

V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez večjih težav, zagotavljajo. "Lahko potrdimo, da imamo za mesec maj potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov. Tudi za celotno leto 2022 ima družba Petrol zagotovljene dolgoročne nabavne pogodbe za naftne derivate v obsegu, ki odraža dosedanjo dinamiko rasti mobilnosti na predcovidne ravni, kot je opredeljeno v poslovnem načrtu za leto 2022," so poudarili na Petrolu.

O tem, za koliko se bodo cene pogonskih goriv podražile, vnaprej ne morejo govoriti, so pa potrdili, da bodo te po sprostitvi cen nekoliko višje od trenutnih. Dodali so, da bodo primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Na gospodarskem ministrstvu so sicer v petek prav tako ocenili, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom.

"Trenutno veljavne regulirane cene namreč ne odražajo realnih cen, kar je razvidno tudi v primerjavi s posameznimi cenami med državami EU," so še zapisali na Petrolu.

V Avstriji je trenutno liter 95-oktanskega bencina 1,728 evra, liter dizla pa 1,837 evra. Nekoliko manj je treba odšteti na Hrvaškem, in sicer 1,640 evra za 95-oktanski bencin in 1,730 evra za dizelsko gorivo.

Tudi na bencinskih servisih OMV v petek in danes beležijo močno povečano povpraševanje in količinski odjem goriv. Na servisih so zaznali nakupovanje goriva na zalogo, tudi v izjemno velikih količinah. "Zato že od petka dalje v izdatnem obsegu kljub pred tem polnim zalogam na servise dobavljamo dodatno gorivo in z osebjem na servisih delamo vse v naši moči, da gostom zagotovimo ustrezno oskrbo," pojasnili za STA.

So pa pri časniku Finance na podlagi trenutnih parametrov in ob predpostavki, da bodo trgovci sledili dosedanji politiki marž, izračunali, da bi lahko cena bencina presegla 1,60 evra za liter, cena dizla pa dosegla 1,82 evra.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
  • batom 23:35 30.april 2022.

    En dan pred novimi cenami ne morejo povedati, kaksne bodo te cene???? V soboto ponoci jih bodo dolocali al kaj? Med prazniki? Pa koga farbate??

  • QSprm 18:32 30.april 2022.

    Umetno ustvarjena "kriza energentov" je cist isto kot umetno ustvarjena nad bolezen. Nafte je vec kot dovolj, drazijo samo zato ker pac lahko. Eno samo vojno dobickarstvo falange korona teroristov.

  • Ender3 17:00 30.april 2022.

    Danes, kao goriva ponekod zmanjkuje, jutri pa ga bo dovolj po novi ceni, ki jo bodo sami oblikovali. Prozorno Petrol za tak, pohlepni poslovni model. Naj se vam zgodi resnično pomanjkanje, pa da gredo v stečaj.