Slovenija
8752 ogledov

Na podlagi raziskav na ljubljanski univerzi uvajajo novo spremembo

Študenti
Na podlagi dveh raziskav so se odločili za spremembo.

Senat ljubljanske univerze je sprejel predlog spremembe 128. člena statuta, da lahko študent, ki je pred izgubo statusa opravil vse študijske obveznosti razen zaključnega dela, brez plačil zaključi študij najpozneje v dveh letih od izgube statusa študenta. 

Trenutno veljavni 128. člen statuta ljubljanske univerze določa, da mora študent po izgubi študentskega statusa storitve univerze poravnati glede na uradne stroškovne postavke cenika (tudi pripravo in zagovor zaključnega dela).

Opozorili na nedosegljive roke

Predstavniki študentskega sveta pa so danes opozorili na mnenje študentov in nekaterih profesorjev, da trenutno določilo predvideva nedosegljive roke za dokončanje študija. Ti roki posegajo v kakovost študija tistih študentov, ki bi svoje zaključno delo končali po izgubi študentskega statusa, ocenjujejo.

Veljavnost tem je časovno omejena in je že to primeren ukrep za spodbujanje pravočasnega zaključevanja z možnostjo podaljšanja. Prav zaradi tega so v študentskem svetu pozvali vodstvo univerze k spremembi omenjenega člena statuta, ki bi stremela k dvigu kakovosti študija na univerzi in obenem omogočala študentom uspešno dokončanje študija brez dodatnih nepotrebnih stroškov.

študenti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Odločitev na podlagi dveh raziskav

Študentski svet ljubljanske univerze je v preteklih mesecih izvedel dve raziskavi, iz katerih je po besedah njihovih predstavnikov razvidno neustrezno trenutno tolmačenje 128. člena, ki "škoduje študentom kot tudi kakovosti študija na univerzi".

Predsednik statutarne komisije Miran Zupanič je izpostavil, da je komisija 13. junija obravnavala predlog spremembe in mu ni nasprotovala, a hkrati opozorila, da predlagana rešitev ne rešuje bistva problema. Iz raziskave je namreč razvidno, da skoraj 65 odstotkov ljubljanskih študentov dokonča študij po izgubi statusa študenta, kar je po mnenju komisije in tudi senatorjev zaskrbljujoče.

Senat je po razpravi sprejel sklep, ki vodstvo univerze zavezuje, da poišče sistemske rešitve za izboljšanje problematike zaključevanja študija. Predvsem pa naj se identificirajo vzroki za takšno stanje ter sprejmejo ukrepi, ki bodo omogočili, da študentje dokončajo študij pred izgubo statusa.

Ker predstavniki študentskega sveta niso mogli dostopati do podatkov celotne populacije, so raziskavo opravili na manjšem vzorcu, ki je vključevala 5283 študentov z različnih članic ljubljanske univerze.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Spark 07:17 28.junij 2018.

    [ Senat ljubljanske univerze je sprejel predlog ..., brez plačil zaključi študij najpozneje v dveh letih od izgube statusa študenta. ] In potem se ne čudite zakaj so pokojnine enih vedno višje, drugih pa vsako leto nižje.

  • igorgeus 21:59 26.junij 2018.

    ce niso v stanju v 2 letih diplome napisat, ne vem no..

  • Eve_Kirkcaldie 18:27 26.junij 2018.

    Google zdaj plačuje od 2500 do 5000 USD na teden za delo na spletu od doma. Moj prijatelj mlajšega brata že več mesecev povprečno 18k in dela približno 24 ur na teden. Zdaj bi morali poskusiti dobiti to delo in ...prikaži več začeti zaslužiti denar na spletu, tako da sledite navodilom na tem spletnem dnevnikuu ..... ....... >>>>>>>>>>>> www.WebJob8.Com