Slovenija
4 ogledov

Soglasje o vsem, razen o vladanju

Pahor med vojaki
1/3
Anže Petkovšek
Stranke. Parlamentarci razklani na tretjine.

Več kot dve uri trajajoč sestanek pri predsedniku države Borutu Pahorju so predsedniki parlamentarnih strank zapustili s soglasjem o spremembi ustave v zvezi z z referendumsko ureditvijo, ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU, če bo rešeno vprašanja Ljubljanske banke in o podpori usklajeni reformi trga dela. Niso pa se dogovorili nič o rešitvi politične krize.

Pahor se v te pogovore ne namerava vmešavati: “V enem trenutku moram uporabiti pooblastila, ki mi jih nalaga ustava in če hočem to storiti politično nepristransko po svojih najboljših močeh in presoji v korist interesa države in ljudi, potem te vrste pogovori ne sodijo na srečanje s predsednikom. To morajo opraviti voditelji, parlament in vlada sama.”

Tudi predsedniki strank so bili po sestanku zadovoljni, a čeprav so o politični krizi vseeno govorili, sklepa ni bilo. “Razprave je bilo nekaj, zaključkov na to temo pa ne,” je po sestanku povedal predsednik vlade Janez Janša: “Ko je vprašanje na mizi, kaj je treba narediti in kaj je ključno za državo in tudi realna možnost predčasnih volitev, se tisti, ki o predčasnih volitvah govorijo vsak dan umaknejo v ozadje.” Na vprašanje, kaj po marcu oziroma po tem, ko bo zgoraj našteto sprejeto, je Janša odgovoril: “Sklicevanje sestankov zato, da tam ugotovimo, da se ne strinjamo, najbrž nima nobenega smisla.” Na koncu je dodal, da ni bilo niti “kakšne velike vneme” za konstruktivno nezaupnico.

Igor Lukšič (SD) je dejal, da so se pogovarjali o marsičem in da so tisti, ki dvomijo v sposobnost dogovora med predsedniki strank, v zmoti. Karl Erjavec (Desus) pa je povedal, da so imeli nekaj sestankov tudi “po hodnikih”; dogovorili naj bi se, da bi bilo dobro, da bi imele stranke, ki ne bodo več podpirale vlade, pogovore še pred naslednjo redno sejo DZ. Zavzema se za konstruktivno nezaupnico, Lukšič pa zanjo ali predčasne volitve, da bi le prišli do močne in trdne vlade. Po njegovem pa je na potezi predvsem največja parlamentarna stranka PS.

Alenka Bratušek (PS) in Radovan Žerjav (SLS) izjav po sestanku nista dajala, Žerjav je po poročanju STA pred njim izpostavil, da je glasov za sestavo nove vlade dovolj. V SLS se bodo sicer v opoziciji zavzemali za čimprejšnje predčasne volitve. Do njih bi radi, kot je včeraj dejal predsednik Gregor Virant, čimprej prišli tudi v DL.

Komentarjev 16
  • ennanova 09:36 15.februar 2013.

    Še o govorici fašizma, slovenskih zastavah in nacionalnem športuSlovenske in evropske zastave so seveda kul. Avtoritarni simboli, s katerimi nekateri mahajo na vstajah, niso kul, in vsi, ki se v Evropi ukvarjajo http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/793-se-o-govorici-fasizma-slovenskih-zastavah-in-nacionalnem-sportu

  • klincek 07:39 15.februar 2013.

    franke dej na drugi program,če ga maš

  • privat 07:35 15.februar 2013.

    jaz ne verjamem tem ljudem nič...vem pa da me bojo do smrti odrli z njihovimi zakoni!