Slovenija
4396 ogledov

Na Pohorju našli poginulega prašiča, sledilo je tole ...

Divji prašič Profiemdia
Poginuli divji prašič s Pohorja ni bil okužen z virusom afriške prašičje kuge.

Preiskave vzorcev poginulega divjega prašiča, ki so ga lovci v nedeljo našli na območju občine Ribnica na Pohorju, so pokazale, da prašič ni bil okužen z virusom afriške prašičje kuge.

Ob tem pristojni poudarjajo, da je zaradi zgodnjega odkrivanja te bolezni potrebno prijaviti najdbo vsakega poginulega divjega prašiča.

Tako je vsakdo, ki v naravi najde poginulega divjega prašiča ali njegove ostanke, o tem dolžan takoj obvestiti regijski center za obveščanje na številko 112. Gre za ukrep, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2014 in je namenjen zgodnjemu odkrivanju bolezni.

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena.

Komentarjev 3
  • pravičnik77 11:46 28.september 2021.

    škoda. vlada je že imela plan kako ponucati cepiva za Covid... hoteli so pocepit domače prašiče, da bi z njihovim mesom nato zasutili slovenski trg in posledično docepili ostale, še ne cepljene ljudi... ups, pa še pujska Hojska, lenuha in mevžo

  • Avatar Leon
    Leon 10:45 28.september 2021.

    Kakšna afriška kuga ! Bil je žrtev motokrosistov ,ki nekontrolirano divjajo po neokrnjeni naravi Pohorja . To so EKO teroristi katere nihče ne nadzira . Policija je kupila terenska vozila za vožnjo šefov po mestu .