Slovenija
1368 ogledov

Na pokopališču Srebrniče velja omejitev prižiganja sveč

Pokopališče Srebrniče JP Komunala Novo mesto
Dan spomina na mrtve. Nobena novost ni, da smo Slovenci v vrhu prižiganja sveč na svetu, ne glede na to, da vsako leto potekajo kampanje zoper pretirano rabo sveč. Na pokopališču Srebrniče v Novem mestu velja celo omejitev. A ne iz razloga pretirane rabe sveč.

"Pri nas je v pravilniku določeno, da se sveče prižigajo na točno določenem mestu, ki je prostorsko omejen," za naš portal potrdi Simon Štukelj, vodja sektorja splošna komunala pri Javnem podjetju Komunala Novo mesto, pod okvir katere sodi pokopališče v Srebrničah. "Shema groba natančno predvideva prostor za nagrobnik, za trajnice, prostor za vkopano vazo in prostor, namenjen za prižiganje sveč. Velik je 30 x 30 centimetrov in ljudje ob enem grobu lahko prižgejo toliko sveč, kot jih pač gre na ta prostor," pojasnjuje Štukelj. Torej v primeru večjih sveč je to kakih osem, največ devet sveč.

Štukelj pojasnjuje, da so omejitev oziroma pokopališki red zastavili predvsem zato, ker gre za travnati tip pokopališča, kjer je torej potrebna košnja. "Če so sveče ali karkoli drugega, vaze, ikebane, postavljene izven za njih določena območja, nastane težava, ker je potrebno pri košnji vse to premikati." Omejitev je bila torej zastavljena predvsem zaradi tehnike vzdrževanja pokopališča.

Navadili so se

Na pokopališču Srebrniče niti ne zaznavajo, da bi imeli svojci pokojnih večje potrebe po prižiganju sveč, kot je za to namenjenega prostora. "Do tega pride le takrat, ko je grob še svež in takrat seveda prižiganja ne omejujemo, saj bi bil to grob poseg v žalovanje ljudi. Tudi med prazniki, ko prihajajo na pokopališče svojci umrlih iz različnih koncev, ne vztrajamo dosledno pri spoštovanju tega reda, mislim, da bi s tem hudo posegali v pravico ljudi."

Simon Štukelj z novomeške Komunale dodaja, da so se ljudje na pokopališki red sčasoma navadili. Na samem začetku obratovanja leta 2000 je bilo sicer nekaj zadržkov, svojci pokojnih so, če se je le dalo, za grob poiskali kako drugo rešitev na kakem drugem obrobnem, vaškem pokopališču.

Pokopališče Srebrniče | Avtor: JP Komunala Novo mesto JP Komunala Novo mesto
Pokopališče Srebrniče je v dolenjski prostor uvedlo nek popolnoma nov sistem urejanja, vzdrževanja, za ljudi neobiačjna je bila že podoba pokopališča. "Izgled je bil precej bolj surov, veliko vidnega betona je bilo. Danes je ta preraščen s plezalkami in kaže veliko bolj prijazno, naravno podobo. Ljudje so ga sprejeli, nekaj grobnih polj imamo že povsem zasedenih, odprli smo že nova. Urejenih je šest hektarjev pokopališča, prostorsko načrtovanih za širitev je še vsaj deset hektarjev. Lahko govorimo kar o trajni rešitvi za dolenjsko prestolnico," sklene Štukelj.

Skandinavski vzor

Snovalci pokopališča v Srebrničah so zanj dobili prestižne arhitekturne nagrade, Piranesijevo in Plečnikovo nagrado. V obrazložitvi slednje je med drugim pisalo: "Gre za primer celovitega pristopa k obravnavanju izjemno občutljive teme. Pri Srebrničah so se srečno ujeli in povezali: izjemna lokacija, tema posvečenega prostora, subjektivna občutljivost in zrelost avtorjev ter razumevanje skupnosti oziroma investitorjev.

Avtorji ponujajo nov model pokopališča, ki se po skandinavskem vzoru iz nemirnega in hitrega urbanega utripa umakne v mir narave. Glavna kompozicija poslovilnih objektov je premišljeno umeščena na veliki jasi in z dolgo nizko zasnovo kot kontrapunkt dopolnjuje ostenje smrekovega gozda. Jezik arhitekture je očiščen in zveden na esencialno govorico arhitekturnih elementov in materialov. Gre za klasično govorico moderne, ki je univerzalna in odporna na hitre menjave stilov."

PREBERITE TUDI:

Pokopališče Srebrniče | Avtor: JP Komunala Novo mesto JP Komunala Novo mesto

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.