Slovenija
18138 ogledov

Na policah trgovin hrana iz insektov in žuželk? Vidne oznake niso potrebne!

Insekti v prehrani
1/2
Profimedias
Prisotnost insektov v hrani je označena v deklaraciji, posebne, bolj vidne oznake ta živila ne bodo imela.

"Prepoved uvoza vseh živilskih izdelkov, ki vsebujejo odobrene insekte, po našem mnenju ni primerna, saj bi s takšnim pristopom ovirali prost pretok blaga in kršili Pogodbo o delovanju EU in veljavno evropsko zakonodajo," na portalu Predlagam vladi glede prepovedi uvoza in prodaje prehranskih izdelkov z dodatki Acheta domesticus (hišni muren) odgovarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prisotnost insektov zabeležena v deklaraciji

"Odobrena nova živila, vključno z insekti, se morajo proizvajati in uporabljati v skladu z zahtevami iz odobritve. Njihova prisotnost v živilih mora biti ustrezno označena. Takšna živila so lahko v prostem prometu po vsej EU, zato posamezne države članice ne morejo in ne smejo predpisovati prepovedi za uvoz in promet." Označevanje prisotnosti insektov v živilih je torej v evropski zakonodaji urejeno s predpisanim tekstom. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano menijo, da je to zadostno in da, označba živila s posebnim znakom insekta, kot je denimo znak brez glutena s prečrtanim žitnim klasom, ni potrebna. 

Ličinke hrana insekti | Avtor: Profimedia Profimedia

Doslej odobrene štiri vrste žuželk

Evropska komisija je v zadnjih letih za prodajo na evropskem trgu odobrila štiri vrste žuželk, sušenega rumenega mokarja, kobilico selka, hišnega murna in nazadnje ličinke malega mokarja. Na odobritev čaka še nekaj deset različnih insektov. "Področje živil je urejeno s skupno evropsko zakonodajo, ki je veljavna in se neposredno uporablja v vseh državah članicah, tudi v Republiki Sloveniji. Zakonodaja, med drugim, ureja postopke ocene tveganja, ki potekajo v okviru odobritve novih živil, v katerih se preverja varnost živila oz. sestavine. Živil, ki niso varna, na trg EU ni dovoljeno dajati," pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Irena Šinko. 

Nujno opozorilo glede alergenov

Insekti postajajo alternativa za meso, vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov. Hkrati so v primerjavo z rejo živine manj obremenjujoči za okolje. Za užitne velja več kot 2000 vrst žuželk, za industrializirano masovno proizvodnjo pa se uporablja veliko manjše število vrst.

Črički so na trgu v obliki moke, ki jo pripravijo tako, da žive čričke najprej zamrznejo, da padejo v komo, nato jih pokuhajo v vreli vodi, popražijo in zmeljejo v prah, ki mu primešajo še navadno moko. 

"Izdelki, ki bodo vsebovali insekte, morajo, poleg označbe prisotnosti, imeti natisnjeno tudi opozorilno izjavo, da lahko ta sestavina povzroči alergijske reakcije pri potrošnikih z znanimi alergijami na rake, mehkužce in proizvode iz njih ter na pršice. Ta izjava mora biti navedena v neposredni bližini seznama sestavin. Obvezno označevanje prisotnosti sestavin, tudi insektov, potrošnikom omogoča izbiro živil po lastnih zahtevah, ki so za njih sprejemljiva in varna," poudarjajo na ministrstvu. 

Moka iz čričkov se lahko uporablja v testeninah, kruhu, krekerjih in grisinih, žitnih ploščicah, suhih mešanicah za pekovske izdelke, piškotih, omakah, izdelkih iz predelanega krompirja, jedeh na osnovi stročnic in zelenjave, picah, beljakovinah v prahu, mesnih alternativah, juhah in drugje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 21:01 28.april 2023.

    Kaj pa če bi bojkotirali nakupe v teh trgovinah in kupovali tam, kjer ni teh izdelkov. Hitro vbi jih umaknili s polic...

  • becar 19:01 28.april 2023.

    Europol je javno objavil, da poteka ena največjih kokainskih poti na svetu v smeri Bruslja. Kakšno naključje a ne.

  • bobubob 16:47 28.april 2023.

    Dodatne oznake so povsem nepotrebne - če stroka pravi, da je zadeva hranljiva, zdrava in okolju prijazna, zakaj torej pomisleki? Bodimo vendar odgovorni! Upam, da hrana vsebuje tudi najnovejši odmerek kovidnega cepiva, najbolje bi bilo, če bi dodali še kaj ...prikaži več proti ptičji gripi, ki razsaja (ali pa še bo) tod. Gensko seveda, da se bo bolj še prijelo.