Slovenija
93 ogledov

Na policah že manj slan kruh

V dveh letih je vsebnost soli v kruhu padla za deset odstotkov, pri mesu pa je o Žurnal24 main
Manj soli. Odrasli Slovenci dnevni vnos soli presegamo za 150 odstotkov.

"Potrošnike želimo spodbuditi, naj zahtevajo manj slane izdelke, predvsem pa jih pozvati, naj hrane ne dosoljujejo.” Tako je namen petmesečne akcije "Preveč soli škodi" razložila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Dovolj za ves dan

Slano. Količino soli, ki jo človek potrebuje na dan, lahko dobi že s/z:
– kosom pice,
– dvema kosoma kruha,
– petimi rezinami salame,
– 100 grami trdega sira,
– 50 grami topljenega sira.
Vir: IVZ

Čakajo na povpraševanje
"S kampanjo smo predstavnike živilskopredelovalne industrije seznanili že aprila in odzivi so bili pozitivni,” je povedala Cirila Hlastan Ribič z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Dodala je, da čakajo na začetek kampanje:

"Ko bo povpraševanje po manj slanih živilih večje, bodo tudi proizvajalci ponudili manj slane izdelke." Kot je dejala, so rezultati letošnjega monitoringa soli v kruhu in mesnih izdelkih pokazali, da se je vsebnost soli v kruhu zmanjšala.

Kritični obroki zunaj doma
Študija IVZ kaže, da kar 38 odstotkov vprašanih jed posoli, še preden jo sploh pokusijo. "Ključni vir soli v prehrani so obroki zunaj doma, že eden vsebuje več kot šest gramov soli, nekateri celo 12, zgornja dnevna meja pa je mala žlička soli ali pet gramov," je opozorila Hlastan Ribičeva z IVZ.

Ključne informacije o soli so na voljo tudi na spletni strani Nesoli.si. Naslednjo analizo natrija v urinu prebivalcev bo IVZ izvajal leta 2012, zadnja pa kaže, da Slovenci za 150 odstotkov presegamo priporočljiv dnevni vnos soli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.