Slovenija
78 ogledov

"Na pomoč!"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
"112, klic v sili, prosim?" Tako se vam bo oglasil operater na centru za obveščanje, če boste potrebovali pomoč.

Evropska komisija je za dan ozaveščanja o enotni evropski številki za klic v sili 112 izbrala 11. februar, ki simbolično predstavlja številko 112.
 

Slovenija je številko 112 uvedla 1. januarja leta 1997, v veljavo pa je stopila marca istega leta.

"Ponosni smo na to, da smo bili druga država, ki je uvedla enotno evropsko številko za klic v sili 112,"  nam je povedal Tilen Cestnik in dodal: "Kjerkoli v EU se nahajate, lahko pokličete 112 in oglasil se vam bo klicni center tiste države."

Slovenci slabo poznamo številko 112
"A kljub tako dolgi tradiciji na žalost ugotavljamo, da je poznavanje številke 112 med ljudmi slabo," pove Cestnik.

Po njegovem mnenju številko najbolje poznajo otroci. Zanje pripravljajo tudi posebno predstavo Ježek Snežek, ki jo predvajajo že nekaj let. V njej gozdne živali počnejo vragolije in ko pride do požara, pokličejo številko 112.

Veliko slabše pa številko poznajo mladostniki in starejši od 80 let.

Slovenci ne pomagamo radi?

"Več kot je klicateljev, več različnih podatkov imamo, kar pa pripomore tudi k bolj učinkovitemu delu," pravi vodja Jasna Pfeifer.

"Ko se je zgodila prometna nesreča na dolenjski avtocesti, verižno trčenje, smo prejeli le dva klica v pol ure, in to od poškodovancev v zveriženem avtomobilu," nam pove vodja regijskega centra Ljubljana. 

Zato apelira na vse ljudi, "da, kadar opazijo nesrečo, pokličejo 112, saj se prepogosto naredi, da odidejo naprej".

13 regijskih centrov v Sloveniji
V Sloveniji imamo 13 regijskih centrov in en republiški center za obveščanje. Največje območje, kar 32 občin, pokriva prav regijski center Ljubljana, ki smo ga obiskali mi.

"Lansko leto smo na številki 112 sprejeli 210 tisoč klicev, kar je šeststo na dan," pove Cestnik in doda: "Samo med lanskimi poplavami je bilo v treh dneh 10 tisoč klicev."

Operaterji so pomoči potrebnim na voljo 24 ur na dan, 365 dni na leto. Marsikdo še vedno ne ve, kdaj poklicati 112 in kdaj 113. In v primeru, da se to zgodi, "jim pomagamo ali pa klicatelja prevežemo na policijo z našimi internimi številkami".

Številka 112 je brezplačna.
   Številko 112 lahko pokličete, če potrebujete nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, nujno veterinarsko pomoč, pomoč gorskih, jamarskih reševalcev, drugih reševalnih enot ali policije.

Pomagali vam bodo tudi v primeru, da gori, izteka nevarna snov, da je onesnažena pitna voda, potok, reka ali morje, da grozi zemeljski ali snežni plaz, so pretrgane električne ali telefonske žice ali če opazite druge pojave, ki predstavljajo nevarnost za življenje ali zdravje ljudi in živali ali za varnost premoženja, kulturne dediščine in okolja.

Številko 112 lahko pokličete tudi, če potrebujete informacije o motnjah pri preskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom, o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju.

Ko pokličete na 112, povejte kje ste, kaj se je zgodilo in koliko je poškodovanih!

Ko pokličete, se vam ni treba predstaviti, povedati morate le, kje ste, kaj se je zgodilo in koliko je poškodovanih. Vsi pogovori se snemajo, prav tako se jim izpiše številka klicatelja. Podatke uporabijo le v primeru, če kdo številko zlorabi. Klicni terminal lahko naenkrat sprejme do 30 klicev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.